De ce vrea să fie președinte Theodor Paleologu. Când se va rezolva criza politică

De ce vrea să fie președinte Theodor Paleologu. Când se va rezolva criza politică

Candidatul susținut de PMP pentru președinția României, Theodor Paleologu, își prezintă, la această oră, programul prezidențial.

„Pentru că sunt susținut de un partid mai mic, nu am de gând să transform statul în moșia unui partid. Nu voi fi un președinte șef de partid, un președinte partizan. Pentru că PNL-ul singur nu poate face mare brânză, USR-ul singur nu poate face mare brânză, deci degeaba votezi un șef de partid ca președinte pentru că nu va face mare brânză, nu va putea face acele lucruri care sunt cu adevărat importante pentru țară. Dimpotrivă, dacă ai un președinte șef de partid sigur nu va reuși nimic semnificativ. Pentru că ceilalți se vor coaliza împotriva lui și vor încerca să bage bețe în roate așa cum ne-am obișnuit de atâta timp deja, de 30 de ani”, a explicat Theodor Paleologu motivele pentru care consideră că ar fi cel mai bun președinte.

„PMP-ul va putea face parte dintr-o coaliție largă care să susțină aceste schimbări atât de importante, necesare, vitale. România este ca un tren fără conducător, pentru că dl Iohannis nu este un conducător, și se duce direct spre prăpastie, trebuie repus pe șine și lucrul ăsta nu se poate decât printr-un consens mai larg”, a mai spus candidatul.

„Eu voi președintele care îi va ajuta pe cei din partidele politice să ajungă la un proiect comun. Ăsta este obiectivul pe care îl am și nu mi se pare că vreunul din ceilalți candidați poate să facă acest lucru. Dacă aș fi crezut, o clipă măcar, că unul din ceilalți candidați este în stare să facă ce spun eu, mi-aș fi văzut în continuare de cursuri. Dar din păcate nu este cazul. Cred că este nevoie de cineva care să fie un diplomat în interior și în exterior. Eu sunt mai degrabă un diplomat decât un om politic”, a mai precizat Theodor Paleologu.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a explicat și care ar fi avantajele sale. „Credeți că o să îmi refuze Ponta invitația de a sta de vorbă despre Constituție? Nu cred!”

Prezidențaibilul consideră că actuala criză politică, declanșată prin căderea guvernului condus de Viorica Dăncilă în urma unei moțiuni de cenzură, nu va fi rezolvată până după cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Theodor Paleologu a vorbit și despre propunerile României pentru Comisia Europeană, arătând că PSD a făcut o greșeală mare trimițând personaje foarte polarizate și care nu pot avea un dialog cu persoanele din celelalte partide din Parlamentul European.

„Dânsa ( n.red. Viorica Dăncilă) a greșit fundamental. Nu ascultă pe nimeni, este o persoană care nu vrea să audă sfaturi de la nimeni, nu învață din nimic. Era evident că Rovana Plumb avea să fie respinsă, era evident că Dan Nica avea să fie respins, era clar. Numai cineva orb nu vede asemenea evidențe. Pe de altă parte e o problemă de filosofie a numirii unui comisar european. Un comisar european trebuie să fie o persoană cât de cât consensuală, nu cineva care polarizează, așa cum polarizează Rovana Plumb și Dan Nica. Aceste persoane suscită oroare în anumite cercuri. Eu nu pot să uit felul în care răcnea doamna Plumb împotriva opoziției în urmă cu câțiva ani în Parlament. O asemenea persoană nu poate fi comisar european. Nu mă refer acum la problemele de integritate. Mă refer la abordarea ultra-partizană care este proprie acestor persoane. Din start e o greșeală fundamentală să mergi cu asemenea nominalizări”, a explicat Paleologu.

„Uitați-vă ce fac alte țări, țările cu o anumită tradiție în Uniunea Europeană: caută persoane care să fie acceptate, să fie totuți oameni care să poată avea un dialog cu ceilalți. Or doamna Plumb nu poate avea un dialog. Cu cine? Poate doar cu doamna Dăncilă, dar numai ei între ei și atât. Este complet greșită abordarea doamnei Dăncilă”, a adăugat el.

„Alegerile din acest an au arătat că există o prăpastie între Guvern și societate. Măcar de jenă ar trebui să propună persoane care să nu fie pur și simplu niște sfidări la adresa celorlalți și la adresa Europei. Aceste nomnalizări făcute de doamna Dăncilă sunt sfidătoare. Această femeie sfidează. Sfidează opinia publică, sfidează societatea românească, sfidează Comisia Europeană. Dar nu în felul ăsta îți recâștigi prestigiul în lume. Doamna Dăncilă ruinează cu totul ce a mai rămas din reputația internațională a României. Ar trebui să țină cont de realități. (...) Doamna Dăncilă dă impresia că nu mai are deloc simțul realității”, a mai spus candidatul PMP la prezidențiale.

El a vorbit și despre înființarea unui Minister pentru Relația cu Republica Moldova. „Modelul este cel al Republicii Federale Germania care s-a pregătit pentru moentul în care se va pune problema unirii. Am convingerea că problema unirii se va pune. Ar fi lamentabil să se prezinte ocazia și noi să nu fim pregătiți. (...) Va veni ziua când oportunitatea se va prezenta și atunci trebuie să fim pregătiți. Asta este ideea din spatele propunerii unui minister al relațiilor cu Republica Moldova”.

„Un minister al relației cu Moldova ar avea ca scop această pregătire despre care vă vorbeam mai devreme. Eu nu vizez nici un post de ministru, sunt alții care pot face acest lucru, nu am calcule de genul asta”, a adăugat Paleologu.

„Actualul sistem de vot obligă forțele care vor o schimbare să colaboreze. În București PSD a câștigat pentru căceilalți s-au dispersat. Acest lucru nu trebuie să se mai întâmple, și e nevoie de colaborare la nivelul întregii țări”, a precizat Theodor Paleologu cu privire la anunțul PMP făcut la Cotroceni, potrivit căruia partidul va susține orice guvern care va da o ordonanță pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.