Evenimentul Zilei > Actualitate > Lituania se închide de teama COVID-19. Măsura va intra în vigoare săptămâna viitoare
Lituania se închide de teama COVID-19. Măsura va intra în vigoare săptămâna viitoare

Lituania se închide de teama COVID-19. Măsura va intra în vigoare săptămâna viitoare

Încă o țară europeană, Lituania, intră în lockdown, pentru o perioadă de trei săptămâni, în vederea blocării evoluției pandemiei de COVID-19.

Guvernul din Lituania a decis miercuri, 4 noiembrie, ca ţara să intre într-un lockdown pentru o perioadă de trei săptămâni, începând cu ziua de 7 noiembrie. Decizia a fost adoptată pentru a încetini răspândirea COVID-19, după ce în ultimele săptămâni s-a înregistrat o accelerare a infecţiilor cu noul coronavirus, după cum transmite agenția Reuters.

Micuțul stat baltic, care a impus un lockdown pentru două luni, în luna martie, a raportat miercuri, 4 noiembrie, un număr de 639 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. Sunt de trei ori mai multe cazuri decât în 20 octombrie. Astfel, în Lituania, numărul total al cazurilor de îmbolnăvire de COVID-19 a ajuns la 18.092, iar cel al deceselor la 182.

„Totul este în mâinile noastre, succesul va depinde de cât de temeinic urmăm ordinele şi recomandările”, a declarat premierul lituanian Saulius Skvernelis.

Executivul de la Vilnius a subliniat că oamenii trebuie să evite adunările şi călătoriile neesenţiale şi a încurajat populaţia să lucreze de acasă, acolo unde este posibil. De asemenea, grupurile mai mari de 5 persoane vor fi interzise, iar la evenimente private precum nunţi şi înmormântări vor putea participa cel mult 10 persoane.

Conform deciziilor adoptate de autoritățile din Lituania, școlile gimnaziale, liceele, universităţile şi sălile de fitness vor fi închise, iar magazinele vor limita numărul clienţilor. Restaurantele vor putea vinde exclusiv produse la pachet.

Încă o țară se pregătește de lockdown

Și țara vecină, Letonia va decide vineri dacă introduce un lockdown începând de săptămâna viitoare. Aceasta a raportat miercuri 313 de noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, numărul total de la începutul pandemiei ajungând la 6.439.

Lituania a anunţat miercuri o rată de 3,409 cazuri la 1.000 de locuitori, iar Letonia 1,474 cazuri la 1.000 de locuitori. Belgia, care se află în fruntea listei elaborate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDPC), a raportat o rată de 16,694 la 1.000 de locuitori.

Continentul european trece prin al doilea val al pandemiei de COVID-19, iar numeroase ţări, printre care Franţa, Regatul Unit şi Germania, au optat pentru noi lockdown-uri.