Lista neagră cu politicieni reprezintă o interferenţă a Uniunii Europene în actul de Justiţie?

Lista neagră cu politicieni reprezintă o interferenţă a Uniunii Europene în actul de Justiţie?

Mihai Gâdea a prezentat, duminică, la ”Sinteza Zilei”, un document care arată ingerințe ale Comisiei Europene în justiția din România. Documentul este datat 10.10.2012 şi adresat Guvernului României, căruia i-a s-a transmis o listă lungă de cerințe în legătură cu MCV (n.r. - mecanism de monitorizare a justiţiei din România)

Lista neagră conţinea 21 de puncte, iar la punctul 20 se cerea o scurtă descriere a situației curente și stabilirea pașilor următori pentru cazurile de înaltă corupție ce vizau nume grele precum Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu şi Tudor Chiuariu. Cererea avea un ton imperativ

În legătură cu dezvăluirile jurnaliştilor de la Antena 3, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat: „Documentul era parte din comuncările tehnice obişnuite în contextul MCV, în urmă cu mai mulţi ani (2012), cu privire la recomandarea 3 din MCV, care prevede 'consolidarea progresului deja înregistrat, continuarea investigaţiilor profesioniste, nepartizane cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt'. Aşa cum ştiţi, MCV este un proces bazat pe un tratat menit să măsoare progresul României raportat la un set de recomandări.” Într-un alt răspuns, Comisia Europeană preciza că „nu comentează despre documente apărute în presă cu atribuirea din surse neoficiale”. 

Reamintim că și EVZ a descoperit că, într-un raport oficial din 18 iulie 2012, Comisia Europeană a transmis României că este „necesar” să apară „condamnări definitive” la „nivel înalt”. Arestări și condamnări la nivel înalt din ordinul Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut, luni seara, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să îi comunice ”cu celeritate” dacă în perioada 2012-2018 Comisia Europeană a mai transmis documente prin care cereau situaţe şi stabilirea paşilor de urmat în cazuri de presupusă corupţie la nivel înalt. În acest sens, Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare în care cere lămuriri despre posibile ingerinţe în Justiţie, după ce un document din 2012 privind MCV.

Miercuri seara, în emisiunea „Sinteza zilei”, Mihai Gâdea, a prezentat o nouă listă. Printre politicienii vizați sunt Mircea Diaconu, pentru conflicte de interese, Alistar Theodor Victor, Ecaterina Andronescu. Surpriza serii a venit când Gâdea a dezvăluit că și preşedintekle Klaus Iohannis a fost trecut pe lista respectivă.