"Lista lui Schindler" s-a mutat în România

"Lista lui Schindler" s-a mutat în România

Pe 30 iunie se termină filmările la "Süskind", bazat pe o poveste reală din al Doilea Război Mondial.

"1942, vara. Walter Süskind este concediat de la firma Unilever, potrivit dispoziţiilor germanilor care au ocupat Olanda. Reuşeşte însă să se angajeze la Consiliul Evreiesc. Nu contează atât banii, cât faptul că această slujbă garantează că nici el, nici membrii familiei lui nu vor fi deportaţi în Germania. Într-o seară, Walter vede cum o familie evreiască este ruptă în două în timpul unui control. Părinţii sunt urcaţi cu forţa într-un camion, în timp ce fiica lor de opt ani, Roosje, şi fratele ei mai mic, Simon, reuşesc să fugă. Părinţii sunt duşi la Hollandsche Schouwburg (fostul teatru evreiesc transformat de nazişti în închisoare), unde manager a fost numit Walter Süskind;el ştie că trebuie să asigure transportul deţinuţilor în Germania, unde vor fi puşi la muncă. Însă când Walter descoperă ce li se va întâmpla de fapt co-naţionalilor săi, se decide să joace la dublu. Se împrieteneşte cu un ofiţer din SS, Aus Der Fünten, şi în acelaşi timp cooperează cu mişcarea de rezistenţă", arată regizorul Rudolf van den Berg Octobe într-un sinopsis postat pe site-ul Castel Film.

Români în distribuţie

Potrivit declaraţiilor lui Bogdan Moncea, director de marketing la Castel Film, lungmetrajul "Süskind" este în acelaşi registru cu "Lista lui Schindler", concentrându-se asupra unui personaj care a salvat câteva mii de copii de la deportare. Olanda şi Belgia au găzduit 10 – 12 zile de filmări, grosul lungmetrajului realizându-se în România: o succesiune de secvenţe a fost filmată la Teatrul evreiesc de stat, altele au avut drept decor o sinagogă nefuncţională din Bucureşti; mai mult, la studiourile Castel a fost reconstruită o întreagă stradă din Amsterdam.

Distribuţia filmului este numeroasă, spune Moncea. Rolurile principale le revin actorilor Jeroen Spitzenberger, Nyncke Beekhuyzen, Karl Markovics, Lotte Verbeek, şi Tygo Gernandt.

Însă există şi actori români în distribuţie. Cel mai consistent rol îi revine lui George Nemeş, dar apar şi Coca Bloos şi Tudor Aaron Istodor, precum şi 12 actori de la Teatrul evreiesc de stat.

Cel mai interesant detaliu despre distribuţie vine tot de la Bogdan Moncea: unul dintre copiii care apar în film, o fetiţă, este nepoata unei fete care a fost salvată de Süskind. <iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/9ZTHmaSu4KE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News