Fostul sef al Biroului Federal de Investigatii (FBI) J. Edgar Hoover i-a inaintat, in anul 1950, presedintelui de atunci al Statelor Unite, Harry S. Truman, un plan de arestare a aproape 12.000 de americani, pe motiv ca acestia ar reprezenta un "pericol potential" pentru securitatea nationala, a dezvaluit cotidianul "The New York Times".
Arestarile in masa au fost recomandate Casei Albe de catre Hoover intr-o scrisoare datata 7 iulie 1950 - la 12 zile dupa izbucnirea razboiului din Coreea - si declasificata saptamana trecuta.
Seful FBI propunea recurgerea la „un mandat de arestare general”, pentru a proteja SUA de eventuale acte de tradare, spionaj si sabotaj. In plus, J. Edgar Hoover aprecia ca este necesara suspendarea dreptului constitutional al suspectilor americani de a contesta legalitatea detentiei lor (habeas corpus), ceea ce facea ca aceasta sa devina, practic, permanenta.
Vanatoare de „radicali periculosi”
Numele celor care ar fi urmat sa fie arestati se aflau deja pe o lista la care Hoover si subordonatii sai lucrau de ani buni. „Indexul contine acum aproximativ 12.000 de persoane, dintre care aproximativ 97a sunt cetateni ai Statelor Unite”, preciza Hoover in scrisoarea adresata Casei Albe.
Nici presedintele Harry S. Truman si nici succesorul acestuia, Dwight Eisenhower, nu au aprobat planul lui Hoover. Totusi, in septembrie 1950, Truman a promulgat o lege adoptata de Congresul american care prevedea arestarea „radicalilor periculosi” (de stanga) daca presedintele declara stare de urgenta la nivel national, precizeaza „The New York Times”.