Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că, săptămâna viitoare, lista de medicamente compensate și gratuite va fi actualizată cu 12 noi molecule, după ce se mai adăugaseră alte șapte. Totul, în condițiile în care sunt așteptate peste 150 de produse noi.
Majoritatea medicamentelor care vor intra săptămâna viitoare la compensare sunt destinate bolnavilor cu hepatită și nu produc costuri suplimentare, a anunțat, ieri, Ministerul Sănătății. Numai că, pe lista de medicamente, asociațiile de pacienți așteptau peste 150 de molecule noi, în condițiile în care aceasta nu a mai fost actualizată din anul 2008. „Cele 12, sau câte sunt, intră săptămâna viitoare. Spuneam de terapiile pe Hepatită C, însă şi aici cred că şi cei care aduc aceste medicamente trebuie să fie foarte înţelegători, trebuie să ştie clar care este puterea de cumpărare a României”, a afirmat ministrul Nicolae Bănicioiu.
„Mi se pare o atitudine extrem de cinică”
Declarația ministrului i-a adus la disperare pe bolnavii de cancer care nu beneficiază de alternativă terapeutică și care sperau ca Ministerul Sănătății să aloce bani și pentru tratamentul lor. „Mi se pare o atitudine extrem de cinică față de pacienții care nu au alternativă terapeutică și care așteaptă salvarea de la Minister. Nu mai știu ce să cred. Ni s-a spus că și dacă vor fi introduse în listă, de medicamente vom beneficia doar la anul, pentru că acum nu sunt bani. Păi, noi avem 260 de pacienți cu melanom malign metastazat care vor muri în câteva luni. Se duc. Pur și simplu nu mai putem gestiona această situație tragică. Și nu este vorba numai despre melanom. Mai sunt și alte patologii. M-am săturat de minciună, ipocrizie și iresponsabilitate. Își bat joc de noi. Până când să ne cerem un drept firesc?”, se întreabă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.
Ultima soluție: Justiția
El a adăugat că, de mai bine de doi ani, Guvernul Ponta nu a făcut altceva decât să atenteze la viața pacienților cu cancer. „Sunt copii, mame, surori în această situație”, a adăugat Irimia.
El a invitat toți pacienții care se simt nedreptățiți de această situație să dea statul în judecată. „Avocatul asociației noastre le stă la dispoziție”, a mai spus Irimia. Recent, șapte pacienți cu cancer de piele au câștigat procesul împotriva statului, obligându-l să le plătească tratamentul.
Contractele cost-volum, încă în discuție
Din acest an, ar fi trebuit să intre în vigoare și așa-numitele contracte cost-volum, adică statul să plătească în funcție de volumul vânzărilor la medicamente. Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a spus, ieri, că semnarea acestor contracte nu ține doar de CNAS, ci și de producătorii de medicamente. Reprezentantul Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România, Laurențiu Mihai, crede însă „că acordurile cost-volum sunt o dezamăgire, care va accentua distrugerea industriei de generice din România”.