Evenimentul Zilei > Economie > Lira sterlină creşte puternic după anunţul lui May că va cere votul Parlamentului pentru acordul Brexit
Lira sterlină creşte puternic după anunţul lui May că va cere votul Parlamentului pentru acordul Brexit

Lira sterlină creşte puternic după anunţul lui May că va cere votul Parlamentului pentru acordul Brexit

Lira sterlină este în creştere marţi cu 2,36% faţă de dolar, după ce premierul britanic Theresa May a anunţat că va solicita votul Parlamentului pentru acordul final de ieşire din Uniunea Europeană, transmite MarketWatch. Într-un discurs urmărit cu atenţie, premierul a confirmat că ţara sa va ieşi de pe piaţa unică, urmând să negocieze un acord de comerţ liber ambiţios.

”Vom continua să fim parteneri de încredere, aliaţi şi prieteni apropiaţi. Vom dori să cumpărăm bunuri, să vi le vindem pe ale noastre, să tranzacţionăm cu voi cât mai liber posibil şi să colaborăm unii cu alţii, pentru a ne asigura că suntem mai în siguranţă şi mai prosperi prin continuarea relaţiilor prieteneşti”, a spus May.

Lira sterlină a urcat la un maxim al zilei de 1,2279 dolari pe unitate, faţă de nivelul de luni, de 1,2046 dolari pe unitate.

Faţă de euro, lira a urcat la 1,1454 euro pe unitate, comparativ cu cotaţia de luni, 1,1363 euro pe unitate.

Telegraph transmite că una din temele centrale ale strategiei pentru Brexit va fi restabilirea controlului asupra frontierelor Regatului Unit.