Basescu: "Mi-a placut tratamentul aplicat puterii politice"

Basescu: "Mi-a placut tratamentul aplicat puterii politice"

Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri cea mai recenta promotie de judecatori si procurori ca „foarte multe” dintre legile dupa care vor lua deciziile in instantele in care vor lucra „nu respecta Constitutia”.

Cauza, in opinia sa, ar fi aceea ca „de multe ori parlamentul a strambat Constitutia pentru a corespunde intereselor politicienilor”. Din acest motiv, seful statului a tinut sa le dea cadou cate o Constitutie cu autograf celor 162 de absolventi ai Institutului National al Magistraturii, pe care i-a invitat ieri la Palatul Cotroceni. El le-a pus in vedere ca legea va trebui aplicata „egal pentru politician si pentru domnul de la tara care e condamnat imediat”.

„Pe ea am semnat, nu ca as fi autorul, doar sa stiti ca e Constitutia pe care v-a dat-o presedintele, am pus data si am scris „Cotroceni”„, a spus Basescu.

Inainte de a ciocni un pahar cu sampanie si de a face poze cu noua generatie de magistrati, presedintele le-a promis acestora inclusiv ca le va respecta independenta. „Mi-a placut tratamentul pe care l-ati aplicat fata de puterea politica, ati intarziat putin si asta arata ca sunteti deja independenti. Va garantez ca presedintele Romaniei nu va interveni nciodata, niciodata in decizia unui judecator sau procuror”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

La intalnirea lui Basescu cu magistratii au fost invitati si presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Nicolae Popa, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, si procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi.