Evenimentul Zilei > Politica > Liderii europeni se luptă între ei pentru funcții, România este victimă colaterală
Liderii europeni se luptă între ei pentru funcții, România este victimă colaterală

Liderii europeni se luptă între ei pentru funcții, România este victimă colaterală

Socialiștii europeni îi atacă pe socialiștii români, liberal-democrații europeni atacă ALDE România. Cam acesta este tabloul preelectoral european văzut din exterior. De fapt, lucrurile stau altfel. Un lider socialist atacă PSD și Guvernul României; liderul ALDE Europa îi atacă pe liberal-democrații români. Atât Frans Timmermans, cât și Guy Verhofstadt sunt, nu doar în campanie electorală, ci aspiranți la cele mai înalte funcții în Uniunea Europeană. Timmermans este candidatul socialiștilor la președinția Comisiei Europene, iar Verhofstadt se visează președintele Parlamentului European.

Săptămâna trecută, Evenimentul zilei a prezentat cazul PES contra PSD sau, mai bine zis, Frans Timmermans contra PSD. Azi vă prezentăm un alt fratricid: liderul ALDE Europa Guy Verhofstadt contra ALDE România. Și într-un caz și în altul, atacurile nu au apărut din senin, ci s-au perpetuat și intensificat în ultima jumătate de an, mai exact după mitingul din 10 august. Până atunci, condusă tot de coaliția PSD-ALDE, România nu stătea pe un butoi cu pulbere și nici nu era cea mai coruptă țară din Europa, așa cum acreditează cei doi și un cor de la Bruxelles.

Lupta pentru a câștiga teren

În interiorul ALDE, Guy Verhofstadt a pierdut sprijinul și nu mai este agreat. „L-au cam mirosit și ai lui ce hram poartă”, a declarat o sursă pentru EVZ. Visul lui este să devină președintele Parlamentului European și atunci atacă și amenință liberaldemocrații din România cu excluderea. De ce România? Explică eurodeputata Renate Weber. „Am spus în repetate rânduri că România a căzut victimă în campania electorală europeană și pare că asistăm la o competiție în care câștigător va fi desemnat cel care amenință cel mai mult țara noastră. Trebuia adus ceva proaspăt în dezbatere, pentru că Ungaria era deja istorie. România, de când te așteptam!”, e explicat Weber.

Personaje toxice pentru democrație

Eurodeputata Norica Nicolai cunoaște mecanismele și jocurile din PE chiar din interior. După ce înalții oficiali europeni și-au permis să dea dispoziții politice în justiție (au cerut ca Laura Codruța Kovesi să fie scutită de anchetă), Nicolai a izbucnit. Ea îi consideră pe Guy Verhofstadt, dar și pe liderul PPE din PE Manfred Weber personaje toxice. „Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereţi permanent o justiţie independentă, dar ne daţi ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exoneraţi de răspundere (…) Am înţeles clar că voi sunteţi cei care vreţi o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care şi-au făcut un scop în viaţă din a-i umili pe ceilalţi. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat şi care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarităţii, a egalităţii dintre cetăţeni şi statele membre”, a afirmat Norica Nicolai.

Riscul cel mare

Despre frământările care au loc în ALDE Europa a vorbit și Călin Popescu Tăriceanu. Într-un interviu acordat recent agenției Mediafax, acesta a spus că cel mai mare risc pentru familia europeană a liberal-democraților este să dispară. Potrivit acestuia, la nivelul PE se fac jocuri și „sunt minţi înfierbântate” care vor ca formațiunea să fie absorbită de altă structură, să se piardă identitatea de liberali. „Ca să fim liberali nu avem nevoie de adeverinţă de la Bruxelles”, a conchis Tăriceanu.

Pe lângă asta se adaugă și încercările lui Emmanuel Macron de a racola partide din ALDE pentru formațiunea sa, La Republique en Marche. Aici o contribuție mare au, la noi în destabilizarea liberalilor, USR și PLUS. Ei speră să obțină de la Macron un premiu cu coroniță și un binemeritat loc în noua familie europeană ce se va naște după euroalegeri.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News