Evenimentul Zilei > Politica > Licitațiile din programul „mere pentru elevi” au fost amânate, iar fructele se usucă în copaci
Licitațiile din programul „mere pentru elevi” au fost amânate, iar fructele se usucă în copaci

Licitațiile din programul „mere pentru elevi” au fost amânate, iar fructele se usucă în copaci

În județul Mures cultivatorii nu au unde să își vândă marfa, asa ca nici măcar n-au inceput recoltatul. Merele ar putea ajunge la elevi, in scoli, dar licitatiile nu au fost inca facute.

Vasile Hanganu a povestit pentru ProTv că are o livada de mere întinsa pe 90 de hectare, în Reghin, județul Mureș. Se poate mândri cu o recoltă aproape dublă față de anul trecut. 35 de tone de mere s-au facut pe un singur hectar. "Anul acesta niciun client, nici cei vechi nu au venit la contracte, nu sunt cereri pentru ca oferta este foarte mare, productia foarte mare si in tara, la fel in țările vecine.

Recolta bună a fost și in Ungaria, Polonia sau Italia, tari de unde Romania importa fructe mai ieftine. O solutie ar fi "Mărul în Școli", dar programul nu a fost inca demarat, desi scoala a inceput de o saptamana.

"Consiliile judetene din tara au fost obligate sa astepte un act normativ adoptat de Guvern prin care sa fie stabilit numarul maxim de zile in care se aloca aceste produse, pretul maxim. Actul normativ a fost adoptat in 10 septembrie, dar nu a fost publicat in Monitorul Oficial", a declarat Alin Iuga, purtator de cuvant Consiliul Judetean Cluj pentru ProTv. "Mărul din Scoli" trebuie sa aiba cel putin 100 de grame si sa fie conform normelor UE calitatea 1. Un mar frumos costa mai mult, iar statul nu e dispus sa plateasca mai mult de 37 de bani pentru un fruct.