Haşotti: Legea lui Ghişe este o imensă prostie. Ghişe: ziariştii ar trebui să se bucure

Haşotti: Legea lui Ghişe este o imensă prostie. Ghişe: ziariştii ar trebui să se bucure

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, i-a îndemnat astăzi pe ziarişti îl ignore de acum înainte pe liberalul Ioan Ghişe, apreciind că iniţiativa legislativă a acestuia, "Legea jurnalistului", este o imensă prostie.

"Sugerez întregii mass-media din România ca de aici încolo să îl ignore pe domnul senator Ioan Ghişe. În acest fel, poate va înţelege şi dânsul că propunerea pe care a făcut-o este o imensă prostie", a comentat  Haşotti, iniţiativa colegului său de partid. Ghişe: eu doar am depus legea Ioan Ghişe însă insistă. "Jurnaliştii ar trebui să se bucure", a declarat el, la emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1 TV. Pus în faţa comentariilor colegilor săi de partid, Ghişe s-a eschivat:"Eu doar am depus legea. E produsul celor de la Asociaţia jurnaliştilor". Cât priveşte faptul că PNL nu-i susţine iniţiativa, senatorul liberal a explicat cu jumătate de gură:"PNL nu s-a adunat într-un organism statutar să ia o decizie Cum se pedepsesc "reflecţiile" După ce s-a împiedicat la Curtea Constituţională cu legea ştirilor pozitive, senatorul PNL Ioan Ghişe recidivează. Liberalul vrea de această dată "reflecţiile sau comentariile în mass-media despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii" să fie pedepsite, încadrându-le la delicte de presă, într-o lege a jurnalistului, pe care a depus-o ieri la Senat. Mai mult, liderul PNL patentează cvasi-delictul de presă pe care-l explică în textul propunerii legislative ca fiind " tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă".

În plus, Ghişe propune şi distincţii între zvonuri, ştiri şi opinii şi stabileşte pentru mijloacele de informare în masă obligaţia de a asigura "transparenţa totală" cu privire la proprietatea şi gestiunea lor.

Teste psihologice pentru ziarişti

Ne puteți urmări și pe Google News

"Prin delict de presă se înţelege delictul civil săvârşit prin inserarea de informaţii, reflecţii sau comentarii în mass-media, despre fapte care nu au implicaţii asupra societăţii şi a cauzat o daună materială sau morală unei persoane (…) Cvasi-delict este tot un fapt ilicit şi dăunător, însă comis fără intenţie răutăcioasă", se arată în textul legii propuse de Ghişe şi citate de Mediafax.

Răspunderea pentru producerea delictului de presă revine, potrivit iniţiativei, reprezentanţilor autorităţilor publice, prin transmiterea de informaţii eronate, proprietarului de multiplicarea de publicaţii, proprietarului postului de radio sau televiziune, editorului şi autorului care nu are calitatea atestată de jurnalist.

De altfel, senatorul PNL vrea ca profesia de jurnalist să fie exercitată numai de persoane care realizează producţii jurnalistice şi posedă "Cartea de jurnalist". De asemenea, ar trebui atestarea, o dată la trei ani, a calităţii de jurnalist, examinarea psihologică anuală, precum şi confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practică de cel puţin doi ani.

Sancţiunile propuse pentru jurnalişti, dar şi pentru editori şi patroni de presă merg de la mustrare până la amendă de până la 12 salarii medii pe economie.

CRP: Ghişe să ne lase pe noi să ne pansăm durerile

"Domnul Ghişe ne stabileşte instituţii, sancţiuni, reguli. E un pic cam mult şi un pic cam prea orgolios. Poate că domnul deputat a fost animat de bune intenţii. Are această prezumţie. Îi recomand însă, cu simpatie, să-şi folosească capacitatea de legiferare în lupta parlamentară cu puterea, aşa cum şade bine unui deputat al opoziţiei şi să ne lase pe noi să ne pansăm durerile, dacă le simţim", a comentat iniţiativa senatorului PNL preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea.

Ioan Ghişe nu este singurul parlamentar care s-a supărat pe presă. Deputatul PDL Silviu Prigoană a depus şi el, la începutul lunii septembrie, un proiect de lege, potrivit căruia publicaţiile print şi online să poată fi suspendate de CNA.