Ședința de ieri dimineață a plenului reunit al Parlamentului, în care a fost respinsă moțiunea, a început cu un boicot al coaliției, care la citirea documentului a părăsit sala. Ulterior, PSD, ALDE și UDMR s-au abținut de la vot. Șefii celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu s-au deranjat să prezideze ședința. În schimb, la puțin timp după ce premierul și-a început discursul, cei doi au intrat în sală şi s-au aşezat școlărește în prima bancă. Reapariția liderilor PSD și ALDE i-a îndemnat și pe alți parlamentari ai coaliției să revină la dezbateri.

„Asta este, atâta pot!”

Tudose și-a început discursul cu o tiradă de ironii la adresa liberalilor. Încă de la primele cuvinte, el a faultat opoziția, „felicitând” PNL că a lăsat o colegă de la USR să citească moțiunea în plen, pe senatoarea Nicoleta Dinu. „Apreciez gestul colegilor de la Partidul Liberal de a lăsa o colegă mai nouă să citească, neasumându-şi practic conţinutul. O moțiune de cenzură reprezintă un drept constituțional și un exercițiu cât se poate de democratic. Din păcate, dvs. ați transformat acest drept legitim într-o oportunitate de a fi populiști, demagogi, de a face un spectacol bazat pe un scenariu rupt total de realitate”, a spus premierul de la tribuna plenului.

Când din direcția PNL s-au auzit huiduieli, la enumerarea realizărilor Guvernului, Niculae Bădălău, numărul doi în PSD, care a condus ședința, nici nu a apucat să le atragă atenția liberalilor că Tudose a punctat: „Lăsați-i domnule președinte, pentru că există un mod de manifestare pentru fiecare. Asta este, atâ- ta pot!”.

Bilanțul

La capitolul Educație, premierul n-a ratat ocazia să le recomande liberalilor manualul de clasa a V-a. „Acesta e primul an din mulți ultimi ani când manualele școlare au fost la timp, la începutul școlii. Nu au mai învățat după fițuici, ca pe vremea dumneavoastră. Ăla de clasa a cincea pentru dumneavoastră, vi-l dăm personal. Dacă acolo sunteți, e în regulă”, le-a spus Tudose acestora.

El a prezentat și bilanțul în domeniul Sănătății, subliniind „dacă acesta este haos, atunci să provocăm noi haos. Liniște era când dumneavoastră ați închis spitalele”.

La încheierea discursului, Tudose a primit aplauze de la puținii social-democrați rămași în sală, inclusiv Liviu Dragnea. Liderul PSD a dat apoi mâna cu premierul, înainte să plece spre reuniunea organizației de pensionari a partidului, cărora le-a vorbit despre statul paralel și președintele Klaus Iohannis, pe un ton atât de ridicat, încât se auzea și din afara sălii grupului deputaților PSD.

Oul Kinder, refuzat

Cireașa de pe tort a Opoziției a fost deputatul PNL, Florin Roman, care în urmă cu două luni a intrat în greva foamei în semn de protest că PSD nu finanțează Monumentul Unirii de la Alba Iulia, problemă care deja fusese rezolvată de Guvern. Cu scopul de a fi mai convingător, Roman a adus la tribuna Parlamentului „coșul zilnic” al unei familii: ouă, făină, ulei și unt, în contextul creșterii prețurilor la produsele alimentare. „Am adus acele alimente pe care mi l-a oferit azi de dimineața o familie din București. Pentru că ei nu pot vorbi la tribuna Parlamentului, m-au rugat să fac eu acest lucru pentru ei”, a declarat el, pentru EVZ. Liberalul i-a adus lui Tudose și un ou de ciocolată Kinder, refuzat de premier, dar la care a poftit vicepremierul Marcel Ciolacu. „Eu nu am mâncat, a mâncat domnul vicepremier Ciolacu. Era o jucă- rie, un băiețel sau o fetiță roz”, a explicat Tudose, după ședință.

FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ludovic Orban: Facem scut viu

În timpul dezbaterii moțiunii, liderul PNL, Ludovic Orban, s-a avântat la porțile Palatului Parlamentului, alături de alți liberali, într-un miting de protest. Astfel, „Un lanț uman” a încercuit Casa Poporului, persoane nemulțumite de măsurile fiscale și de modificările la legile justiției. În prealabil, Orban a anunțat în trombă că cei aproape 5.000 de protestatari vor face un „scut viu”, care să apere cetăţeanul de „majoritatea nocivă a slugilor lui Dragnea”. După ce moțiunea a fost respinsă, liderul liberal a comentat: „PNL va continua lupta cu guvernul PSDragnea pentru a scăpa România din ghearele unei caracatiţe care încearcă să confişte statul român”

Te-ar putea interesa și: