„Prea multe comentarii nu am. Acesta este nivelul de dezvoltare pe care îl avem. Poate, un lucru bun care rezultă din această chestiune este că, probabil, indiferent de reducerile majore, care probabil vor fi operate în viitor, România va beneficia, pe hârtie, de sume importante în ceea ce privește bugetul Uniunii Europene 2014-2020”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la Realitatea TV.
Pe de altă parte, fostul ministru de finanțe, Daniel Dăianu, a explicat că suntem în această situație pentru ceea ce s-a întâmplat, în anii de precriză, și nu numai în România, o ascensiune puternică a salariilor. În opinia acestuia,   ascensiunea puternică a veniturilor cetățenilor din Europa nu se va mai întâmpla.
„Acea dinamică a fost susținută de creditul foarte ieftin, care a stimulat economia peste potențial în numeroase țări, de importuri foarte ieftine. Și, ca să lovim, creditarea foarte ieftină a alimentat o dinamică economică care a adus încasări fiscale, însă aceste încasări fiscale au avut o natură temporară. Însă, s-a justificat pentru firme, pentru că ascensiunea veniturilor s-a întâmplat, nu numai în sectorul bugetar, ci și în cel corporatist. Ascensiunea a creat o stare de spirit și iluzii. Criza a fost și este  un șoc teribil. Se iese din această criză, unde fugalitatea va fi impusă. Și în sectorul public, și în sectorul privat”, a explicat Dăianu, prezent în aceeași emisiune.
Acesta a mai adăugat că dacă vor fi politici bune, România, care are o economie emergentă, nu este o țară cu o economie matură, poate să vină din urmă. „Ajungerea din urmă ar putea implica și creștere de salarii, și chiar a pensiilor. Ai nevoie de investiții intelgente, atât în privat cât și public, de politici bune, dar și de un mediu prietenos”, a mai spus fostul ministru de finanțe.