Evenimentul Zilei > EVZ Special > Lenin cel Blând – prima mare minciună a propagandei sovietice
Lenin cel Blând – prima mare minciună a propagandei sovietice

Lenin cel Blând – prima mare minciună a propagandei sovietice

După ce a vorbit la o fabrică din Moscova, liderul sovietic Vladimir Lenin este împușcat, pe 30 august 1918, de două ori de Fania Kaplan (foto), membru al partidului social-revoluționar.

Lenin a fost grav rănit, dar a supraviețuit. Tentativa de asasinat a declanșat un val de represalii ale bolșevicilor împotriva revoluționarilor socialiști și a altor oponenți politici. Mii de oameni au fost executați pe măsură ce Rusia s-a adâncit în războiul civil.

Conform declarațiilor Faniei Kaplan, ea a încercat să-l ucidă pe Lenin pentru că îl considera un „trădător” și pentru că „cu cât va trăi mai mult, cu atât va îngropa mai adânc ideea de socialism. Pentru zeci de ani”.

Fania Kaplan nu a fost judecată. A fost împușcată la ora 4 dimineața, în data de 4 septembrie 1918, de către comandantul militar al Kremlinului, într-un garaj. La execuție a fost invitat și un poet bolșevic, Demian Bednîi, ca să se „inspire din revoluție”.

A fost pusă în circulație legenda lui Lenin cel Blând, conform căreia victima atentatului ar fi cerut să se cruțe viața atentatoarei, care ar fi fost văzută în 1932 sau chiar în 1938 în gulagul de la Solovki sau Kolîma.

Există numeroase semne de întrebare asupra vinovăției Faniei Kaplan.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric