Legiuitorii UE fac un prim pas către restricțiile privind IA

Legiuitorii UE fac un prim pas către restricțiile privind IASursa: Pixabay

Deputații Parlamentului European au făcut joi un prim pas crucial către reglementarea la nivelul UE a ChatGPT și a altor sisteme de inteligență artificială pe care Bruxelles-ul speră să le pună în aplicare rapid.

Comisiile parlamentare pentru libertăți civile și protecția consumatorilor au votat cu o majoritate covârșitoare pentru un text de poziție care solicită limitarea modului în care IA poate fi utilizată în Europa, încurajând în același timp inovarea în acest sector.

Textul urmează să fie prezentat luna viitoare în plenul parlamentului pentru adoptare, înainte de negocierile cu statele membre ale UE privind o lege finală. Parlamentarii au calificat votul de joi drept „istoric” și au sperat că va duce la „primele norme din lume privind inteligența artificială”.

Textul lor preia liniile principale dintr-o propunere a Comisiei Europene făcută în urmă cu doi ani, dar sugerează adăugarea unor interdicții privind supravegherea biometrică, recunoașterea emoțiilor și sistemele de inteligență artificială predictivă pentru poliție.

Acesta încearcă să includă sistemele de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT și Midjourney, într-o categorie care necesită măsuri speciale de transparență, cum ar fi notificarea utilizatorilor că rezultatele au fost obținute de o mașinărie, nu de un om.

- Companiile văd amenințarea inovației - CCIA, un grup de lobby al industriei europene care reprezintă marile companii de tehnologie, a declarat că, deși „Parlamentul a adus unele îmbunătățiri utile textului”, acesta „abandonează structura bazată pe riscuri” din propunerea Comisiei Europene.

OpenAI a îmbunătățit model ChatGPT. Noua versiune este mai creativă și mai puțin probabil să inventeze fapte

Sursa foto: Pixabay

„Cel mai bun mod în care UE poate inspira alte jurisdicții este să se asigure că noile reglementări vor permite, mai degrabă decât să inhibe, dezvoltarea de aplicații utile de inteligență artificială”, a declarat Boniface de Champris, managerul de politici pentru Europa al CCIA, Boniface de Champris.

Cu toate acestea, Organizația Europeană a Consumatorilor a aprobat faptul că Parlamentul a introdus în textul său „protecții sporite pentru consumatori”, în comparație cu cel al Comisiei.

„Deși IA ne poate îmbunătăți viața în multe feluri, există îngrijorări întemeiate că sistemele de IA pot, de asemenea, dăuna consumatorilor. Oamenii trebuie să fie protejați în mod corespunzător împotriva riscurilor acestor noi tehnologii”, a declarat Ursula Pachl, director adjunct al organizației.

În timp ce în UE se lucrează de ceva timp la elaborarea legislației, potențialul pericol al IA a explodat în conștiința publică abia în ultimele câteva luni, de când ChatGPT a apărut pe scenă la sfârșitul anului trecut.

IA generatoare de imagini, precum Midjourney și DALL-E, au declanșat de atunci o goană online pentru a crea imitații ale lui Van Gogh sau ale unui papă îmbrăcat într-o jachetăla modă, în timp ce site-urile de muzică cu IA au impresionat prin capacitatea lor de a produce cântece asemănătoare cu cele umane.

„În ultimele două, trei luni este suficient să deschizi televizorul aproape în fiecare zi, pentru a vedea cât de important devine acest dosar pentru cetățeni”, a declarat unul dintre membrii principali din textul Parlamentului European, Dragoș Tudorache.

Factorii de decizie politică din Europa și din alte regiuni ale lumii sunt din ce în ce mai îngrijorați de modul în care tehnologia poate fi folosită pentru falsuri, pentru a păcăli oamenii și a influența opinia publică și alegerile.

Acest lucru i-a determinat pe Elon Musk și pe unii cercetători să îndemne la un moratoriu până când cadrele juridice vor putea recupera decalajele.

În propunerea Comisiei, companiile de inteligență artificială ar fi obligate să mențină controlul uman asupra algoritmilor lor, să furnizeze documentație tehnică și să aibă un sistem de gestionare a riscurilor pentru aplicațiile „cu risc ridicat”. Fiecare stat membru al UE ar urma să aibă o autoritate de supraveghere care să se asigure că regulile sunt respectate.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca firmele de inteligență artificială să instituie protecții împotriva conținutului ilegal și asupra operelor protejate de drepturi de autor care ar putea fi folosite pentru a-și antrena algoritmii. De asemenea, ei doresc să împiedice extragerea de fotografii postate pe internet pentru antrenarea algoritmilor, cu excepția cazului în care se obține autorizația persoanelor în cauză, potrivit Insider Paper.