Legea strictă ce îi vizează pe patronii din România. Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă această regulă

Legea strictă ce îi vizează pe patronii din România. Amenzi usturătoare pentru cei care încalcă această regulă Noi amenzi pentru români din 2024. Sunt obligați să respecte legea. Sursa foto: Arhiva EVZ

Patronii de restaurante pot primi amenzi mari dacă nu respectă această regulă. Astfel, unitățile în care pizza oferită clienților nu are un blat cu dimensiunea specificată în meniu, pot fi sancționate. Proprietarul unui restaurant din Iași a fost amendat cu 40.000 de lei din această cauză.

Amenzi pentru cei care vând pizza „neregulamentar”

Restaurantele riscă amenzi de până la 200.000 de lei dacă dimensiunea blatului de pizza este mai mică decât cea specificată în meniu. Practica este considerată incorectă, însă o parte dintre patroni nu țin cont de aceasta. Este și cazul unui proprietar de restaurant din Iași, care a fost aspri sancționat.

ospătar, restaurante, amenzi

Sursa foto: Dreamstime.com

Antreprenorul din Iași a primit o amendă de 40.000 de lei de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. Inspectorii au constat că pizza pe care acesta o vindea sa nu respecta dimensiunea de 32 de centimetri, cu toate că aceasta era menționată în meniu.

Patronii, îndemnați de ANPC să respecte măsura

Proprietarii de restaurante au obligația de a respecta legea în ceea ce privește cantitatea de produs oferită clienților. Totodată, date menționate în meniuri trebuie să fie în concordanță cu produsul care ajunge  la cumpărători. În acest sens, comisarii ANPC îi îndeamnă pe patronii din România să respecte cu strictețe acest detaliu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă avem, de exemplu, în meniu 32 cm, după ce coacem această pizza trebuie să aibă neapărat 32 cm, nicidecum 25 sau 28 cm. Dacă se regăsesc aceste lucruri la vânzare, atunci operatorul economic va fi sancționat la cifra de afaceri”, a explicat Florin Onofrei, comisar-șef adjunct ANPC Iași, conform Digi24.

Restaurant

Restaurante. Sursa foto: Arhiva EVZ

Amenzi pentru patronii care nu respectă cantitățile trecute în meniu

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au subliniat că produsele alimentare se cântăresc după procesul de gătire.

„Am avut o reclamație în urma căreia operatorul economic a primit o sancțiune de 10.000 lei pentru că pizza nu avea dimensiunea trecută în meniu. Dar legea 363 (care prevede aceste reglementări-n.r.) nu este de astăzi sau de ieri. Legea 363 este o lege din 2006”, a mai spus comisarul ANPC.