Această schimbare legislativă a fost luată în calcul încă de la finalul anului trecut. Astăzi, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea conform căreia patronii au obligația să ofere apă gratis tuturor clienților care intră în restaurante.
Apă gratis în restaurante
Noua lege le oferă românilor dreptul de a primi apă gratuit în restaurante sau cantine. Aceasta vizează și stabilizarea prețurilor la produse alimentare, precum și limitarea marjelor comerciale privind vânzarea produselor esențiale.
Iniţiatorii legii spun că noile norme reprezintă o normalitate în majoritatea statelor europene. Mai mult, aceștia au precizat că măsura nu va afecta încasările companiilor care îmbuteliază apa de izvor.
Costuri mai mari pentru patroni
Majoritatea localurilor din România, apa îmbuteliată este mai scumpă decât în supermarketuri. Mulți patroni nu sunt de acord cu noile reglementări și spun că vor avea pierderi.
Doar patronii de restaurante și baruri vor avea obligația să ofere acest beneficiu. Proprietarii cantinelor trebuie să se adapteze acestei măsuri. Astfel, inclusiv clienții care ajung în cantine, pentru a ridica o comandă, vor primi apă gratis.
Clienții pot solicita apă gratis în restaurante și cantine
Investiția în anumite aparate de filtrare a apei de la robinet este destul de costisitoare, însă patronii localurilor din România vor fi nevoiți să se supună regulilor. De asemenea, o parte dintre patroni spun că nu toți clienții sunt dispuși să bea apa de la robinet, astfel că, legea nu ar veni în beneficiul acestora.
Totodată, apă gratis vor primi și cei care ajung în cantine doar pentru a-și ridica o comandă.
Ordonanța de Urgență nr. 67/2023, pentru următoarele trei luni, arată că adaosurile comerciale pentru alimentele enumerate în anexa actului normativ sunt restricționate după cum urmează.
- un maxim de 20% pentru procesatori, calculat în raport cu costul de producție, inclusiv cheltuielile directe și indirecte, conform normelor contabile actuale;
- o limită cumulată de 5% pe tot lanțul de distribuție, indiferent de numărul de distribuitori, aplicată la prețul de achiziție plus cheltuielile operaționale;
- până la 20% pentru comercianți, valabil atât pentru vânzările cu amănuntul, cât și pentru cash&carry, calculat față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte;
- în adaosul comercial de până la 20% sunt incluse și remizele și risturnele conform articolului 3, punctul 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale în lanțul de aprovizionare agricol și alimentar.