Băutura care va fi gratis în baruri și restaurante. S-a dat lege

De ce să bei apă după cafea. Sursa foto Renato Petrovic |Dreamstime.com

Apă gratis în restaurante, baruri și cafenele. Proprietarii acestor localuri vor fi obligați să le ofere apă potabilă tuturor clienților. De asemenea, companiile de catering nu vor fi scutite de această îndatorire, fiind obligate să le ofere apă tuturor celor care ajung în unitățile respective pentru a-și ridica o comandă.

Apă gratis în toate restaurantele din țară

Proiectul de lege a primit vot favorabil în Camera Deputaților, care este for decizional. Odată ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis, legea va intra în vigoare.

Amendamentul care aduce noile norme vine în contextul în care mai multe state din UE au implementat  măsura. Amendamentul a fost propus de fostul ministru al energiei, Virgil Popescu.

Conform acestuia, „furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering” va fi obligatorie.

apa de la robinet. Sursa foto: pixabay

Obligații pentru instituțiile publice

Legea prevede ca autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale să ofere apă potabilă persoanelor care intră în sediile acestora.

Mai mult, pe lângă operatorii economici care oferă servicii de alimentaţie publică, angajatori vor avea aceeași obligație.

Vizați în acest sens sunt operatorii economici cu „activitatea de pregătire, preparare, prezentare şi servire a băuturilor pentru acestora în unităţi specializate”.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Apă gratis în restaurante și baruri

După ce legea va intra în vigoare, autorităţile publice, proprietarii de baruri, restaurante și cafenele, vor avea obligația să afișeze un mesaj vizibil pentru public.

„Această unitate oferă, la cerere şi în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”., arată proiectul de lege.

Reprezentanții sectorului ospitalității spun că toți clienții beneficiază deja de acest serviciu.

„Guvernanții au dat o lege fără să întrebe și participanții la jocul economic. Evident că ar trebui să știe că și astăzi se întâmplă așa. Dacă cineva vine în restaurant, în cafenea sau oriunde să ceară apă, i se oferă apă. Dar clienții au o singură rugăminte: apa trebuie să fie potabilă. Guvernanți ar trebui să definească și cine controlează dacă apa are calitatea care este necesară și trebuie definită și această calitate.”, a afirmat Daniel Mischie, vicepreședintele HORA.