Evenimentul Zilei > Actualitate > Legea pumnului. Polițiști acuzați de abuz în anchetă. Înregistrarea care i-a dat de gol
Legea pumnului. Polițiști acuzați de abuz în anchetă. Înregistrarea care i-a dat de gol

Legea pumnului. Polițiști acuzați de abuz în anchetă. Înregistrarea care i-a dat de gol

O anchetă internă îi vizează pe mai mulţi poliţişti de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii din cadrul Poliţiei municipiului Bacău.

Aceștia sunt acuzaţi că ar fi agresat fizic şi verbal doi tineri pe care i-au adus la audieri, în luna noiembrie, într-un caz de tâlhărie.

Unul dintre tineri, minor, a înregistrat audio cu telefonul mobil modul în care s-a desfăşurat ancheta, iar înregistrarea a fost publicată acum de un site local de ştiri.

În înregistrare se aude cum poliţiştii înjură minorul, după care îl lovesc, iar acesta îi roagă pe poliţişti să nu îl mai bată. De asemenea, şi al doilea tânăr adus la audieri a acuzat poliţiştii că l-au bătut şi l-au ţinut încătuşat.

În plus, cei doi susţin faptul că nu li s-a permis să contacteze un avocat pentru a fi audiaţi în prezenţa acestuia, încălcându-se astfel drepturile.

Tâlhăria s-a produs în octombrie, audierile au avut loc în luna noiembrie, dar înregistrarea audio a fost prezentată public abia acum de către minorul abuzat de oamenii legii.

Anchetă internă după apariția în spațiul public a înregistrării

Purtătorul de cuvânt al IJP Bacău, inspectorul Cătălina Păduraru, a declarat, marţi, că există o anchetă internă asupra modului în care s-au desfăşurat audierile în cazul prezentat.

„Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unei înregistrări audio referitoare la modul în care poliţiştii de investigaţii criminale anchetează persoane bănuite de comiterea infracţiunii de tâlhărie, din data de 20.10.2020, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău se efectuează în prezent verificări pentru a se stabili cu exactitate situaţia de fapt. De asemenea, urmează a fi dispusă cercetarea prealabilă şi sesizarea unităţii de parchet”, a declarat purtătorul de cuvânt al IJP Bacău, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, unul dintre cei doi tineri anchetaţi în acest caz a fost reţinut şi arestat preventiv la momentul respectiv şi, ulterior, trimis în judecată, alături de autorul tâlhăriei.

Trebuie spus că minorul bătut de polițiști, care este și cel care a prezentat înregistrarea audio în presă, a avut calitatea de martor.