Legea privind noile reguli de pensionare anticipată la avocați a ajuns la votul final. Aduce modificări esențiale

Legea privind noile reguli de pensionare anticipată la avocați a ajuns la votul final. Aduce modificări esențiale Avocați. Sursa: Arhiva EVZ

Uniunea Națională a Barourilor din România a propus în 2022 aducerea de modificări reglementării cu privier la pensionarea anticipată a avocaților.

Dat fiind că anumite prevederi din Legea 72/2016 sunt fie parțial inaplicabile, fie creează inegalitate de tratament, Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a propus în 2022 să se aducă modificări reglementării în privința pensionării anticipate a avocaților. Recomandările de modificare venite de la UNBR se află acum la Camera Deputaților, for decizional, unde proiectul are propunere de adoptare în forma care a trecut de Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților a trecut de votul Senatului în această primăvară. În prezent a primit raport favorabil pentru adoptare la Camera Deputaților. Prevederile au fost propuse de UNBR (conform Hotărârii Consiliului nr. 277/2022) și stipulează că pensia anticipată va putea fi cerută cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de către cei care au stagiul complet de cotizare exclusive în profesia de avocat. În prezent, Legea 72/2016 stabilește că pensia anticipată poate fi solicitată doar de cei care au depășit cu cel puțin 5 ani stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.

Noua formulă de calcul a pensiei anticipate

La calculul pensiei anticipate se va considera cuantumul pensiei pentru limita de vârstă din care se va scădea câte 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. În proiect se explică sintagma "luni de anticipare", respectiv "perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensie pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi".

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte modificări adoptate de Senat prevăd că pensia anticipată se va transforma în cea pentru limită de vârstă la momentul îndeplinirii condițiilor pentru acordarea ei. Astfel cantumul drepturilor urmează să fie recalculate prin eliminarea penalizărilor și adăugarea perioadelor asimilate sau stagiilor de cotizare realizate în perioada de anticipare. Această transformare a pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se va face din oficiu, arată proiectul de lege.

În prezent, pensia anticipată se poate transforma doar în pensie pentru retragere definitivă din profesie, cu condiția radierii din Tabloul avocaților și a îndeplinirii condițiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de vârstă, potrivit avocatnet.