Legea porcului a fost modificată. Ce obligații au cei care cresc porci în gospodării
- Mihai Soica
- 20 aprilie 2023, 07:14
La votul final din Camera Deputaților, legea care interzicea creșterea porcilor în gospodăriile particulare a fost amendată. În forma adoptată de Senat, se prevede că un român poate crește în propria gospodărie un număr maxim de cinci porci.
Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaților este for decizional, iar forma adoptată va merge la președintele României pentru promulgare. Legea va intra în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial al României.
Deputații au amendat forma votată de Senat, și au eliminat obligația care impunea ca numărul maxim de porci crescuți în gospodăriile particulare să fie de maxim cinci.
Condiții dure pentru crescătorii particulari
Legea impune condiții de biosecuritate mai dure pentru cei care vor să crească aceste animale în gospodăriile proprii, doar pentru consumul propriu.
Astfel, gospodarii trebuie să asigure un punct sanitar, în apropierea locului unde sunt crescute animalele, pentru a se putea spăla pe mâini sau pentru a se putea schimba în haine care sunt folosite doar pentru acest scop.
De asemenea, porcinele trebuie ținute în spații complet închise, care să împiedice un posibil contact cu alte animale sălbatice sau alte animale, în scopul prevenirii extinderii virusului pestei porcine.
”Limitarea accesului vizitatorilor în spațiile în care sunt ținute porcinele. Interzicerea accesului în spatiile porcinelor pentru minim 48 de ore persoanelor care au avut contact cu mediul silvatic”, sunt câteva dintre obligațiile impuse de noua lege.
Forma adoptată de Senat
Forma adoptată de Senatul României impunea ca în fiecare gospodărie particulară să poată fi crescuți un număr maxim de cinci porci.
Proiectul a fost adoptat cu 70 de voturi și a stârnit o mare agitație în rândul românilor care creșteau porcine, în propriile gospodării.
Legea adoptată de Senat prevedea că animalele pot fi crescute de persoanele fizice, ”în cadrul exploataţiilor non-comerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şl înregistrare a Animalelor - SNIIA, vor crește maximum 5 porci”.
De asemenea, ”porcinele puteau fi crescute numai pentru îngrăşare, fiind interzisă reproducţia în aceste exploataţii. Carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcilor nu se vor comercializa şi vor fi destinate exclusiv consumului în gospodăria proprie”, potrivit Profit.