Legea autoapărării pe timp de noapte. Ce presupune și ce îți permite să faci
- Dan Coravu
- 16 iunie 2020, 14:33
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor cere adoptarea de urgență a unor prevederi legale mai aspre, pentru a stopa cazurile de agresiune și violență.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Marilen Pirtea, a revenit, marţi, cu apelul de a se adopta de urgenţă unele prevederi legale mai ferme pentru stoparea cazurilor de agresiune şi de violenţă.
„Mă văd obligat să revin din nou, imperios, la necesitatea adoptării de urgență a unor prevederi legale mai ferme în vederea stopării cazurilor de agresiune și violență, chiar împotriva forțelor de ordine. Este inacceptabil ca – așa cum s-a întâmplat recent în județul Olt – doar intervenția forțelor SAS din Jandarmerie să readucă ordinea publică și să asigure protecția polițiștilor aflați în misiune. Din nou, atrag atenția că riscul de apariție a violențelor și distrugerilor de domiciliu, mai ales pe timpul nopții, este tot mai mare. Sunt necesare, în opinia mea, măsuri ferme pentru protecția persoanelor și bunurilor, în așa fel încât cetățenii să simtă că statul îi ocrotește”, a declarat vicepreședintele Camerei Deputaților.
Marilen Pirtea invocă modelul italian
„Să învățăm din exemplul italian, în care majorarea pedepselor a influențat reducerea infracțiunilor și violențelor. Legea autoapărării pe timp de noapte, pentru atacuri desfășurate la domiciliu, adoptată în Italia la începutul pandemiei, contituie un model de eficacitate și bună practică în planul măsurilor imediate, adoptate pentru scăderea infracțiunilor împotriva bunurilor și persoanelor aflate la domiciliu, desfășurate mai ales pe timpul nopții. În cazul Italiei, țară puternic afectată de pandemia Covid-19, creșterea pedepselor și amenzilor pentru furturi și violențe a determinat o rapidă scădere, cu 20%, a numărului acestor infracțiuni”, a completat deputatul liberal.
Cum a scăpat de închisoarea pe viață criminalul care i-a dat foc fetei din Mehedinți
„Este inadmisibil și iresponsabil să asistăm fără reacție la ascensiunea infracționalității mai ales acum, în această perioadă de după starea de urgență, când sunt așteptate măsuri de relansare a vieții economice și sociale, în care oamenii așteaptă măsuri avansate de protecție, dar și o mai bună organizare a structurilor de ordine publică. Ceea ce înseamnă nu vorbe, ci noi prevederi legale, prin care să fie majorate pedepsele și amenzile pentru infracțiunile periculoase cu violență, realizate mai ales noaptea”, propune deputatul liberal Marilen Pirtea.