Mi s-a părut că întrebarea cu procurarea armelor nu are rost, pentru că infracţionalitatea în acest moment se află la cote scăzute. Mai ales furturile. Explicaţia este că, fiind situaţie de urgenţă şi oamenii obligaţi să stea în case, hoţii din locuinţe nu prea mai au ce sparge. Ar părea că măcar în acest domeniu, situaţia se află sub control. Numai că lucrurile nu stau deloc aşa. Dacă vom analiza toate elementele, vom vedea că întrebarea cu armele nu este deloc fără rost.

Ba, mai mult, specialiştii spun că în următoarea perioadă, rata infracţionalităţii va exploda. Mai ales a infracţiunilor cu violenţă. Care sunt aceste elemente care duc la concluzia alarmantă?

Infracţionalitatea de import

Să privim mai întâi importul. Adică românii care au venit val din străinătate, goniţi de coronavirus. Parte dintre ei sunt din cei care au rămas fără slujbe, pentru că afacerile patronilor lor s-au închis. O altă parte o consituie cei care munceau la negru, fără nici un fel de protecţie socială şi care, dacă se infectau, riscau să nu fie îngrijiţi de nimeni.

Dar există şi o bună parte formată din cei care în străinătate au trăit din infracţiuni. Aceştia vor continua să practice „meseria” pe care o ştiu, iar victimele nu vor mai fi englezii, nemţii, olandezii ori francezii, ci românii. Mai mult. Pentru că lumea stă acasă, specialiştii spun că furtul din locuiţe va rămâne, într-adevăr la cote scăzute. Asta nu înseamnă că locuinţele oamenilor nu vor mai fi vizate de hoţi. Dar foarte multe dintre pătrunderile în case se vor transforma în tâlhării. Chiar cu posibile atacuri dure asupra locatarilor.

Izolarea, protecţia bătrânilor împotriva molimei, care practic nu au voie să ia contact cu nimeni pentru a se proteja, devine factor favorizator, iar bătrânii, ţintele predilecte, mai ceva decât pentru coronavirus.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE