Ion Turnagiu are 46 de ani și a fost eliberat condiționat din închisoare în 10 mai 2019, după ce fusese condamnat pe viață pentru cinci crime comise în anii `90, pe când avea doar 18 ani. Legea spune că persoanele condamnate pe viață pot depune o cerere de liberare condiționată dacă au executat cel puțin 20 de ani din pedeapsă, dacă au avut o conduită bună, dacă și-au îndeplinit sarcinile și dacă judecătorul are convingerea că deținutul s-a îndreptat și se poate reintegra în societate.

În cazul lui Ion Turnagiu, Tribunalul Mehedinți i-a admis cererea de liberare condiționată, după ce magistrații de la Judecătoria Drobeta Turnu Severin i-o respinseseră, motivând următoarele:

„Deşi a început executarea pedepsei la data de 27.11.1993, persoana condamnată s-a preocupat pentru a se evidenţia în mod constant abia începând cu anul 2014, astfel că s-a apreciat că recompensele acordate până în acest moment nu fac dovada unei adevărate îndreptări a condamnatului, ci reprezintă un simulacru pentru obţinerea mai grabnică a liberării condiţionate.

Petentul condamnat a participat la activităţi lucrative şi a obţinut 215 zile câştig prin muncă, dintr-un total de 7.305 zile pe care le-ar fi putut astfel obţine. Neîndeplinirea condiţiei privitoare la stăruinţa în muncă dovedeşte faptul că pedeapsa nu şi-a atins scopul”, a precizat instanţa.

Mai jos redăm motivarea Tribunalului Mehedinți. Din ea reiese că Ion Turnagiu îndeplinea condițiile de liberare condiționată:

„A îndeplinit recomandările de participare la programele şi activităţile de reintegrare socială şi a participat la activităţi lucrative, obţinând 215 zile câştig. În cauza de faţă, în raport de cerinţele prev. de art. 59 C .p., se reţine că judecătorul fondului nu a apreciat în mod corect, raportat la actele şi lucrările dosarului, că la acest moment nu sunt îndeplinite cumulativ condiţiile prevăzute de lege şi nu se impune liberarea condiţionată a condamnatului.

Astfel, instanţa de control judiciar apreciază că persoana condamnată a depus eforturi susţinute pentru a demonstra îndreptarea sa, raportat la faptul că, fiind sancţionat disciplinar de 7 ori, a adoptat o atitudine pozitivă şi un comportament corespunzător, ce s-au concretizat în ridicarea acestor sancţiuni”, se arată în motivarea instanţei.

Mărturii cutremurătoare despre cazul fetei incendiate. Portretul criminalului în serie

O tânără în vârstă de 17 ani, din Mehedinți, a fost incendiată de un bărbat condamnat pentru cinci crime și eliberat înainte de termen.

Înainte de nefericitul eveniment, tânăra depusese plângere chiar săptămâna trecută împotriva lui pentru viol și agresiune, dar bărbatul a ales să se răzbune.

Victima a fost internată în stare gravă la spitalul din Drobeta Turnu Severin, apoi a fost adusă la București, la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Medicii spun că are șanse puține de supraviețuire. Fapta a avut loc la Dârvari, județul Mehedinți, în locuința fetei, iar cel care a comis-o este a stat după gratii vreme de 25 de ani, după ce a comis cinci crime.

Dornic de răzbunare, după ce tânăra a depus o plângere împotriva sa pentru viol, bărbatul a intrat, vineri seara, peste adolescenta de 17 ani, în casă, a aruncat cu benzină peste ea și pur și simplu i-a dat foc.

Vecinii au sărit imediat în ajutorul tinerei. „Au scos-o la fântână oamenii, vecinii au auzit. Au aruncat cu apă pe ea, au stins-o și au pus-o în salvare”, a spus o vecină.

Un alt bărbat a relatat: „I-a dat foc și a fugit, după aceea a venit poliția, l-am căutat pe aici, dar nu l-am găsit”, a povestit un bărbat. „El trebuia să stea acolo unde îi este locul sau să fie supravegheat de autorități ca în alte țări”. „90 de ani pentru cinci crime a fost condamnat. Să nu le mai dea drumul la infractorii cu crime!”, a mai tunat un vecin.

Astfel, bărbatul care a comis această faptă este Ion Turnagiu (foto). Acesta a fost condamnat în 1994 la închisoare pe viață, după ce a comis cinci crime. Anul trecut, în luna mai, acesta a fost eliberat pentru bună purtare și a lucrat cu ziua, devenind, între timp, și bun prieten cu tatăl tinerei pe care a încercat să o omoare.

Atacatorul în vârstă de 45 de ani a comis, așadar, cinci crime cu sânge rece. Toate, în 1993. Printre victimele sale s-a numărat și o femeie însărcinată în luna a șaptea.

Ion Turnagiu ar fi început să vorbească cu fata de 17 ani pe rețelele de socilizare. „Ar fi avut o relație cu soră-mea, am văzut mesaje la ea în telefon. Îi spunea că el a iubit-o și că l-a făcut să sufere. O mai amenința pe soră-mea. S-au cunoscut la Severin și apoi a venit aici, în Dîrvari,” a declarat fratele tinerei pentru ziarul local Actual de Mehedinți.