Lege nouă pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale din afara orașelor

Lege nouă pentru șoferii care circulă pe drumurile naționale din afara orașelor Sursă foto: Dreamstime

Comisia de Transport și Infrastructură a emis aviz favorabil pentru un proiect de lege care la va face viața mai ușoară șoferilor. Modificările vizează modul în care se va plăti, de acum în colo, rovinieta.

Rovinieta poate fi plătită în 24 de ore

Șoferii primesc vești bune. Amenda automată pentru lipsa rovinietei va dispărea. După ce va fi votată în plen, noua lege va da posibilitatea conducătorilor auto să achite taxa în decurs de 24 de ore. Este același sistem care se practică și în cazul taxei de pod pentru Fetești-Cernavodă și care a dat rezultate foarte bune, în sensul că a fost evitată formarea de cozi la intrarea pe pod.

Pentru un autoturism încadrat în categoria A de tarifare, rovinieta costa de la 2,5 euro pe zi, până la 28 de euro pe un an:

  • o zi – 2.5 euro;
  • 10 zile – 3.3 euro;
  • 30 de zile – 5.3 euro;
  • 60 de zile – 8.4 euro;
  • 12 luni – 28 euro.
circulație

Circulație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce este rovinieta

Autovehiculele care circulă pe drumurile publice aflate în administrarea CNAIR trebuie să plătească o taxă, care, ulterior, va fi folosită de instituție pentru cheltuielile cu personalul și întreținerea infrastructurii rutiere. Valoarea acesteia se stabilește, periodic, în funcție de caracteristicile tehnice ale mașinilor.

Amenzi mari

Amenzile pentru neplata rovinietei sunt destul de mari și variază între 250 și 500 de lei pentru autoturismele din categoria A, dar ajung și la 4.500 de lei în cazul camioanelor.

Compania Națională de Drumuri (CNAIR) monitorizează drumurile publice cu peste 100 de camere video, în toată țara. Acestea detectează, filmând numărul de înmatriculare, vehiculele pentru care nu s-a plătit taxa.

Rovinieta trebuie achitata de catre toți șoferii ce vor să circule pe drumurile naționale din afara orașelor. Ea trebuie plătită indiferent de țara în care este înmatriculată mașina.

Verificarea se poate face și online pe site-ul CNAIR la secțiunea: „Verificare rovinieta”. Cei interesați trebuie să introducă numărul de înmatriculare și seria șasiului și să apese butonul „Caută”.

Ne puteți urmări și pe Google News