Lege crucială pentru români! Decizia lui Klaus Iohannis este aşteptată de urgenţă. Urmează o schimbare radicală

Lege crucială pentru români! Decizia lui Klaus Iohannis este aşteptată de urgenţă. Urmează o schimbare radicală Amenzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Schimbare importantă în cea ce privește modul în care românii pot să conteste amenzile pe care le încasează, chiar și cele primite în trafic. Proiectul de lege a fost adoptat în Camera Deputaților. Acum, legea se află pe masa lui Klaus Iohannis.

Schimbare importantă ce vizează contestarea amenzilor pe care le primesc românii, inclusiv sancțiunile acordate în trafic. Sancțiunile vor putea să fie contestate și la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul persoana amendată, conform unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților și care ar urma să meargă le promulgare.

Ce modificări au fost aduse procesului prin care românii pot să conteste amenzile primite de la autorități

Astfel, plângerile de contestare a proceselor-verbale de contravenție pot fi depuse doar la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia.

Proiectul de lege modifică articolul 32 alineatul (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News

„Plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la Judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la Judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul”.

Actul normativ trebuie să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ. Pentru a intra în vigoare, actul normativ cu această modificare trebuie promulgat de către președintele Klaus Iohannis.

OG 2/2001 prevede că lipsa mențiunilor privind numele și prenumele agentului constatator sau contravenientului, codul numeric personal pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod, iar, în cazul persoanei juridice, lipsa denumirii și a sediului acesteia, a faptei săvârșite și a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrag nulitatea procesului-verbal.

Ce spunea legea de anul trecut, în privința amenzilor rutiere

În ceea ce privește amenzile rutiere, legea spunea în anul 2021, că, pentru a fi valabil, un proces-verbal de contravenție trebuie întocmit în conformitate cu prevederile legale. În caz contrat, șoferii amendați pot anula procesul-verbal în contencios administrativ.

Ce spune legea despre lipsa elementelor ce poate ajuta un şofer amendat să obțină anularea procesului-verbal de contravenție? Numele și prenumele agentului constatator.

Numele și prenumele contravenientului, dar şi codul numeric personal (pentru persoanele care au atribuit un asemenea cod).

În cazul persoanei juridice, denumirea și sediul acesteia. Fapta săvârșită și data comiterii acestei, dar şi semnătura agentului constatator. Dacă toate acestea nu sunt prezente pe procesul-verbal, şoferul poate anula amenda.

Încă din 2018, lipsa din procesul-verbal de contravenție a CNP al persoanei sancționate atrage nulitatea procesului-verbal. Tot din 2018 există şi posibilitatea anulării procesului-verbal de contravenție, dacă fapta nu e descrisă suficient.