„Personal am fost foarte interesat să aflu cum putem crește accesul instituțiilor și al companiilor din România la fondurile europene pentru cercetare, luând ca exemplu proiectul laserului de la Măgurele în jurul cărui se pot dezvolta foarte multe aplicații medicale și industriale. Mi-aș dori tot mai multe proiecte de acest fel în România și cred că un program de asistență tehnică din partea Comisiei Europene pentru accesul universităților, al instituțiilor de cercetare și al companiilor private la fondurile europene ar fi foarte necesar”, a explicat Ludovic Orban.

Acesta a adăugat că, inevitabil, discuțiile au vizat și îngrijorările liberalilor față de „respectarea principiilor și valorilor statului de drept”.

„Din păcate pentru țara noastră, din cauza acțiunilor iresponsabile ale guvernului Dragnea – Dăncilă din domeniul Justiției, este posibil ca discuțiile de astăzi din Colegiul Comisarilor Europeni să vizeze inclusiv mecanismul de activare a Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene pentru acele state care nu respectă valorile și principiile statului de drept. În acest context, am comunicat comisarului european angajamentul Partidului Național Liberal de a corecta toate ințiativele toxice ale majorității PSD – ALDE din domeniul judiciar și de a restabili și garanta pe deplin independența Justiției atunci când vom guverna România”, a precizat Ludovic Orban.

Un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost stadiul negocierilor dintre Parlamentul European și Consiliul UE privind nominalizarea candidatului român, Laura Codruța Kovesi, în funcția de Procuror-șef al Parchetului European. „Comisarul european Carlos Moedas și-a exprimat nedumerirea legată de situațiile judiciare ciudate apărute în ceea ce o privește pe Laura Codruță Kovesi precum și surprinderea că nominalizarea candidatului român nu este sprijinită de toți reprezentanții României”, a afirmat liderul PNL.

Ludovic Orban a precizat că PNL va continua să sprijine candidatura Laurei Codruța Kovesi, atât la nivelul Partidului Popular European, cât și la nivelul Parlamentului European prin activitatea europarlamentarilor români din PNL.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, a declarat, miercuri, că instituția va reacționa foarte dur.  „ S-ar putea ca foarte curând sa se ia decizii care ar schimba sistemul judiciar, cu risc de impunitate al demnitarilor de rang înalt. Atunci Comisia Europeană ar urma sa reactioneze imediat, in termeni de zile, ca sa se inteleaga foarte clar care este pozitia noastra. Nu este timp de pierdut”, a amenințat oficialul european.

 

Te-ar putea interesa și: