Lavrov a ironizat Curtea Penală Internațională. Rusia consideră că are de-a face cu un pseudo tribunal

Lavrov a ironizat Curtea Penală Internațională. Rusia consideră că are de-a face cu un pseudo tribunalSursa: Arhiva EVZ

Rusia consideră că acțiunile anumitor țări occidentale care încearcă să se alăture procedurilor inițiate de Curtea Internațională de Justiție a ONU, în numele Ucrainei, reprezintă o încercare vădită de șantaj și de exercitare a unor presiuni nejustificate.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a participat la lucrările unui forum juridic internațional, care a avut loc la Sankt Petersburg, prilej de a ataca Curtea Penală Internațională.

Această instanță judiciară a emis pe numele lui Vladimir Putin un mandat de arestare preventivă, în lipsă, pentru crime împotriva umanității.

”În conformitate cu ordinea bazată pe reguli, s-au intensificat și atacurile asupra organismelor care joacă un rol în soluționarea pașnică a disputelor. Se exercită o presiune colosală asupra Curții Internaționale de Justiție, principalul organ judiciar al ONU, al cărui rol în interpretarea dreptului internațional nu poate fi supraestimat. La această instanță, regimul neonazist de la Kiev și patronii săi din SUA au intentat un proces împotriva Federației Ruse, bazat pe o logică perversă în ceea ce privește convenția privind prevenirea genocidului”, a spus Lavrov.

Instanță controlată de anglo saxoni

Potrivit înaltului diplomat rus, instanța a cedat presiunilor Occidentului pentru a impune așa-numitele măsuri provizorii.

El le-a mai spus participanților că CPI este controlată de ”anglo saxoni” și că face jocurile imperialiștilor.

”Între timp, mai mult de 30 de țări, majoritatea membre ale UE și aliați NATO, au făcut încercări de a se alătura procedurilor în numele Ucrainei. Considerăm că astfel de demersuri reprezintă un abuz flagrant al procedurilor judiciare și o încercare vădită de a exercita o presiune nejustificată și de a se angaja în șantaj. Acest veritabil pseudo-tribunal, transformat într-un instrument obedient în mâinile anglo-saxonilor continuă să dea dovadă de părtinire politică, ineficienţă şi lipsă de profesionalism”, a mai comentat ministrul rus de externe.

Ucraina a cerut măsurile provizorii

La 26 februarie 2022, Ucraina a depus o acțiune la Curtea Internațională de Justiție pentru a iniția o procedură împotriva Rusiei, cu privire la interpretarea, utilizarea și punerea în aplicare a Convenției din 1948, care se referă la prevenirea și pedepsirea crimei împotriva umanității.

În proces, Ucraina a respins afirmațiile Rusiei potrivit cărora în Donbass a avut loc un genocid, ceea ce, printre alți factori, a obligat Moscova să recunoască republicile populare Donețk și Lugansk și să lanseze operațiunea sa militară specială.

Având în vedere acest lucru, Ucraina a solicitat ca instanța să constate că Rusia nu are un temei legal pentru a acționa în Ucraina și împotriva sa, și să instituie măsuri provizorii până la audierea oficială a cazului de către instanță pentru a împiedica escaladarea conflictului, potrivit TASS.

Ne puteți urmări și pe Google News