Turneul latino-american al lui Lavrov: Rusia vrea o uniune contra „şantajului” Occidentului

Turneul latino-american al lui Lavrov: Rusia vrea o uniune contra „şantajului” Occidentului Sursa foto: Kremlin

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, aflat în turneu în America Latină, a făcut apel marţi la o "uniune" pentru a contracara "şantajul" occidental. "E necesar să ne unim forţele pentru a contracara tentativele de şantaj şi presiunile unilaterale ilegale ale Occidentului", a afirmat dl Lavrov într-o conferinţă de presă cu omologul său venezuelean, Yvan Gil, vorbind despre "o lume multipolara". Dl Lavrov a discutat în cursul serii cu preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro. Acesta s-a referit pe Twitter la "o întâlnire agreabilă care consolidează relaţiile bilaterale şi planul de cooperare" între cele două ţări.

După Brazilia, Venezuela este a doua etapă a turneului lui Lavrov în America Latină. El trebuie să meargă şi în Cuba şi în Nicaragua.

"Venezuela, Cuba şi Nicaragua sunt ţări care îşi aleg propria cale", a declarat el. Aceste trei ţări de inspiraţie socialistă, criticate pentru carenţele lor democratice de către ONG-uri de apărare a drepturilor omului, au relaţii dificile cu Statele Unite şi cu Uniunea Europeană.

"Graţie principiilor Cartei Naţiunilor Unite"

Ministrul rus a abordat şi războiul din Ucraina, asigurând: "Noi vom rezolva situaţia în Ucraina şi alte conflicte în lume graţie principiilor Cartei Naţiunilor Unite privind echitatea suverană a statelor, pe principiul indivizibilităţii securităţii". "Sarcina noastră constă să veghem ca să fie aplicată în totalitate Carta Naţiunilor Unite şi ca dreptul la autodeterminare să nu fie suprimat atunci când acest lucru convine Occidentului", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

După de a primit critici americane că se face "ecoul propagandei ruseşti şi chinezeşti", preşedintele brazilian Lula a condamnat clar marţi "încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei", cu ocazia unui dejun în onoarea preşedintelui român, Klaus Iohannis. "Guvernul meu susţine o soluţie politică negociată a conflictului", a adăugat el.

Moscova se confruntă cu sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a Satelor Unite de la invadarea Ucrainei şi încălcarea frontierelor ei recunoscute internaţional. Adunarea generală a ONU a cerut, la sfârşitul lui februarie, o retragere "imediată" a trupelor ruse, într-o rezoluţie neobligatorie votată de 141 din cele 193 de state membre (7 au votat împotrivă) care reafirmă "ataşamentul" faţă de integritatea teritorială a Ucrainei şi cere de asemenea o pace "justă şi durabilă".

Cuba şi Nicaragua

Venezuela este un aliat-cheie al Rusiei de pe vremea preşedintelui Hugo Chavez (1999-2013), care a susţinut la vremea respectivă Moscova cu ocazia războiului din Géorgia, în 2008. Preşedintele Nicolas Maduro şi-a exprimat de repetate ori sprijinul pentru Rusia şi Vladimir Putin, înainte şi după începerea războiului în Ucraina. Moscova a sprijinit Caracasul confruntat cu pachetul de sancţiuni impuse de Statele Unite pentru a încerca, zadarnic, să-l înlăture pe dl Maduro de la putere. În februarie 2020, dl Lavrov a mers în Venezuela: o vizită în timpul căreia a condamnat sancţiunile americane, denunţând şi atunci un "şantaj".

O mare parte a comunitaţii internaţionale, inclusiv Statele Unite şi Uniunea Europeană, nu a recunoscut realegerea sa în 2018, denunţată de opoziţie ca "frauduloasă". La nivel bilateral, Rusia şi Venezuela au anunţat că au semnat acorduri privind exploatarea petrolieră şi minieră. "Suntem hotărâţi sa continuăm să progresăm, în special în sectorul energiei", a afirmat ministrul venezuelean al afacerilor externe, care a abordat şi sectorul turismului, potrivit lefigaro.fr

Insula paradiziacă Margarita, cam abandonată de turiştii occidentali din cauza crizei venezuelene, atrage în fiecare an mii de turişti, în special ruşi, după reactivarea liniei aeriene dintre cele două ţări care evită survolarea anumitor spaţii aeriene interzise ruşilor din cauza sancţiunilor internaţionale. Dl Lavrov va merge apoi în Cuba, care se confrută cu o gravă criză economică. Preşedintele cubanez, Miguel Diaz-Canel, a fost în Rusia la sfârşitul lui noiembrie, unde a anunţat că a semnat mai multe acorduri privind aprovizionarea insulei cu petrol. Totuşi, penuria de carburaţi durează. O ultimă etapă se aşteaptă să aibă loc la Managua, unde dl. Lavrov urmează să se întâlnească cu preşedintele nicaraguan, Daniel Ortega.

 

(Traducerea Rador)