Serghei Lavrov a oferit sfaturi pentru recâștigarea reputației ONU: „Haideți să spunem lucrurilor pe nume”

Serghei Lavrov a oferit sfaturi pentru recâștigarea reputației ONU: „Haideți să spunem lucrurilor pe nume” sursa: Arhiva EVZ

Serghei Lavrov a mers la sediul ONU din New York și a propus ca lucrurile să fie spuse pe nume, fără ocolișuri. Oficialul rus a prezentat o serie de sfaturi pentru Consiliului de Securitate, cândva un interes major pentru întreaga lume. Ministrul rus a avut și o rugăminte la jurnaliștii prezenți la ședință.

Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a mers luni la sediul ONU din New York. La început, el a oferit mai multe sfaturi necesare pentru a readuce instituția la gloria de altădată, atunci când întreaga lume era interesată de dezbaterile de la ședințele Consiliului de Securitate.

Vizita lui Serghei Lavrov la sediul ONU a fost făcută în contextul în care, în luna aprilie, Rusia deține președinția Consiliului de Securitate. Cu această ocazie s-a decis să fie organizată o ședință specială dedicată temei multilateralismului eficient și apărării principiilor Cartei ONU.  În cadrul acestei ședințe, ministrul rus de Externe a dat câteva sfaturi despre cum trebuie acționat astfel încât să fie recâștigată încrederea în potențialul ONU.

După mult timp, în sala Consiliului de Securitate au fost prezenți mulți jurnaliști, iar Serghei Lavrov a profitat de această situație. După ce ministrul rus a intrat în sala de ședințe, secretarul general al ONU, António Guterres, i-a întins mâna. Printre cei care l-au salutat pe oficialul rus sunt și ministrul de stat al Emiratelor Arabe Unite, viceministrul de Externe al Gabonului și ministrul adjunct de Externe al Ghanei. În timp ce unii au preferat să îl salute pe ministrul rus de Externe, reprezentanții țărilor occidentale au ales să fie rezervați. Cu toate aceste, ei au urmărit mișcările reprezentantul Rusiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serghei Lavrov, discurs în sediul ONU

Ministrul rus de Externe a declarat că lumea s-a apropiat de o linie periculoasă, poate chiar mult mai periculoasă, la fel ca în perioada Războiului Rece. Lavrov a prezentat situația actuală din perspectiva sa și a oferit și sfaturi pentru ca ONU să își recâștige importanța de altădată.

„Situația este agravată de pierderea încrederii în multilateralism, când agresiunea financiar-economică a Occidentului distruge avantajele globalizării, când SUA și aliații lor întorc spatele diplomației și cer ca relațiile să fie clarificate „pe câmpul de luptă”. Și toate astea se întâmplă în interiorul zidurilor Organizației Națiunilor Unite, create pentru a preveni grozăviile războiului. Vocile forțelor responsabile, raționale, apelurile la a da dovadă de înțelepciune politică, la renașterea culturii dialogului sunt înăbușite de cei care s-au înscris pe calea subminării principiilor fundamentale ale comunicării interstatale”, a declarat ministrul rus luni, la sediul ONU, potrivit vestidinrusia.ro.

El a îndemnat să se revină la rădăcini. „Haideți să spunem lucrurilor pe nume: nimeni nu a permis minorității occidentale să vorbească în numele întregii umanități. Trebuie să ne comportăm cu decență și să-i respectăm pe toți membrii comunității internaționale”, a subliniat Lavrov.

Oficialul rus a cerut ca lucrurile să fie spuse pe nume, așa că a vorbit deschis despre părerile sale. El susține că SUA a ponit pe drumul distrugerii globale, în încercarea de a-și confirma supremația în fața altor state.

„Într-o încercare disperată de a-și confirma supremația prin pedepsirea celor neascultători, SUA au pornit pe drumul distrugerii globalizării, ridicate ani de zile în slăvi ca fiind binele suprem al întregii omeniri, un bun menit să servească sistemul multilateral al economiei mondiale.

Așa cum i-a raportat președintelui George Bush senior Secretarul de stat al SUA de la acea dată, Jim Baker: „Principala amenințare la adresa NATO este Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”. Aș adăuga de la mine că, în aceste zile, atât ONU, cât și cerințele prevăzute în statutul instituției reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru ambițiile globale ale Washingtonului”, a continuat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a făcut apel la jurnaliști

„În loc să valorifice potențialul reprezentat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa pe baze colective egale în drepturi, țările occidentale nu numai că au păstrat NATO, dar – contrar promisiunilor lor ferme – au pornit să acapareze cu nerușinare spații, inclusiv teritorii unde întotdeauna au existat și vor exista interese vitale ale Rusiei”, mai spune Lavrov.

Ministrul rus a abordat și subiectul războiului din Ucraina, susținând că nu poate fi scos din contextul geopolitic. El consideră că nu este vorba despre invazie, ci despre modul în care se vor construi relațiile internaționale.

„Astăzi este clar pentru toți, chiar dacă nu toți recunosc acest lucru cu voce tare, că nu este deloc vorba de Ucraina, ci despre modul în care vor fi construite mai departe relațiile internaționale – prin formarea unui consens durabil bazat pe echilibru și interese sau prin promovarea agresivă și explozivă a hegemoniei. Chestiunea ucraineană nu poate fi analizată scoasă din contextul geopolitic”, a explicat ministrul.

În timpul discursului său, Serghei Lavrov a cerut reporterilor să „compenseze absența jurnaliștilor ruși” și să se străduiască să scrie astfel de reportaje „care să transmită publicului din întreaga lume considerații și evaluări cu adevărat multilaterale”.

„Doresc să mă adresez tuturor jurnaliștilor care relatează acum despre ședința noastră. Pe colegii voștri din presa rusă nu i-au lăsat să vină aici. Ambasada SUA de la Moscova i-a informat în mod batjocoritor că sunt gata să le elibereze pașapoartele cu vize în momentul în care avionul nostru a decolat”, le-a spus ministrul rus de externe.