Laszlo Borbely: Suntem împotriva proiectului USL de lege electorală cu sau fără prag. Ce riscă UDMR!

Laszlo Borbely: Suntem împotriva proiectului USL de lege electorală cu sau fără prag. Ce riscă UDMR!

UDMR este împotriva proiectului legii electorale sprijinit de USL, fie cu sau fără prag electoral, şi militează pentru un vot mixt, a adeclarat, astăzi, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely.

“În privinţa Legii Electorale poziţia UDMR este foarte clară şi nu de azi, de ieri. La întâlnirile cu colegii de la PDL şi cu ceilalţi colegi din coaliţie am spus foarte clar că cel mai echitabil ar fi pentru România o lege în care o parte dintre deputaţi şi senatori (să fie - n.r.) aleşi uninominal, o parte pe liste pentru că atunci voinţa cetăţeanului apare în parlament (...) Deci suntem împotriva acestui proiect de Lege Electorală cu sau fără prag electoral. Noi am propus şi vom propune şi la dezbateri un sistem mixt în care să poată să fie valorificată voinţa electoratului", a arătat Borbely.

Reprezentantul UDMR a subliniat că acest tip de lege electorală pe care USL îl propune mai există doar în Anglia, avantajează doar partidele sau coaliţiile mari şi nu oferă o reprezentare corectă a voturilor cetăţenilor.

“Fiecare ţară din UE, şi nu numai, şi-a dat seama că o asemenea lege electorală acordă un număr de mandate neproporţionale sau rezultate foarte mari care pe care o să le aibă un partid sau o coaliţie puternică - dacă are 53% poate să aibă în parlament chiar 70%, în al doilea rând, unele partide care pot să aibă până la 10, 15, 20% sprijin electoral, nu accede în parlament, pentru că în toate listele apare pe locul doi sau trei. Nu este echitabil pentru că voinţa a 10-20% din cetăţeni să nu apară în parlament, nemaivorbind de noi care avem comunităţi mai mici şi totdeauna unele judeţe au fost reprezentate - Arad, Braşov, alte judeţe care e clar că acum nu o să mai aibă reprezentare", a avertizat Borbely.

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a precizat la rândul său că este logic că acolo unde există vot uninominal pur nu există prag electoral, însă acest lucru poate crea probleme în funcţionarea democratică a parlamentului.

“Ori vot uninominal pur ori prag electoral, deci e logică această decizie. Cred că politic nici nu ne avantajează, nici nu ne dezavantajează, sper ca UDMR să treacă de pragul de 5%. Va avea şi dezavantaje pentru că vor intra parlamentari singulari sau unii care vor reprezenta partide foarte mici care se vor putea înfiinţa, va avea un anumit preţ. Dar va exista un partid, USL, care, dacă va câştiga real undeva la 44-45%, va avea de fapt 55-58% în parlament, iar dacă va obţine 50%, va avea peste 60% adică peste două treimi putând să modifice şi Constituţia", a spus senatorul.

În opinia lui Frunda, o concentrare a puterii în mâna unei coaliţii nu este ceva sănătos pentru democraţie şi că “nu e bine într-un stat democratic ca un singur partid sau uniune să poată modifica Constituţia, acolo e nevoie de dialog politic".

Ne puteți urmări și pe Google News