Lăsat de Trump, Kim dă cu bățul prin gardul lui Biden

Kim Jong-un, noi amenințări nucleare; sursa foto: Arhiva EvZ

Viitorul președinte al Statelor Unite și-a exprimat intenția de a se întâlni cu liderul de la Phenian, sub o singură condiție: să-și reducă capacitatea nucleară.

Observatorii s-au pus însă de acord cu privire la faptul că președintele nord-coreean, Kim Jong-un, nu va renunța la programele sale nucleare și balistice.

Faptul că deține arma nucleară este o garanție pentru Kim, și singura, în a-și asigura supraviețuirea la putere, și nu numai.

Președintele în exercițiu al SUA, Donald Trump, a organizat două întâlniri cu omologul său nord-coreean, o initiativă care a stupefiat Coreea de Sud și cancelariile occidentale, Trump fiind acuzat că, astfel, legitimează puterea nucleară a Coreei de Nord.

Pe de altă parte, întâlnirile lui Trump cu Kim nu s-au soldat cu nimic concret, cele două părți nereușind să ajungă la un acord privind cerințele de denuclearizare a Coreei de Nord.

Kim a cerut să fie ridicate sancțiunile economice împotriva țării sale, în timp ce partea americană a subliniat că regimul din Coreea de Nord nu a făcut suficiente progrese în materie de dezarmare nucleară. Mai mult, programul balistic al Coreei de Nord a progresat.

Băgatul în seamă nuclearo-balistic

În fața eșecului cu Donald Trump, specialiștii se așteaptă ca liderul de la Phenian să lanseze noi provocări, odată că noua administrație de la Casa Albă să-și intre în drepturi.

Izolat politic și economic, pentru Kim este esențial să future în continuare amenințarea nucleară ca garanție a supraviețuirii dinastiei ce-i poartă numele, singura dinastie comunistă din istorie.

Numai că aceasta ar comporta riscuri cu administrația Joe Biden, potrivit politicienilor sud-coreeni și a observatorilor situației din peninsula coreeană.

Un demers de „testare” a administrației Biden ar pune în pericol situația din ambele Corei, a estimat ministrul sud-coreean al Unificării, Lee In-young.

Sudul: Fără provocări!

Oficialul de la Seul și-a reînnoit apelurile către Kim Jong-un pentru ca să „să se abțină de la provocări ” pe fondul îngrijorării că Phenianul ar putea „testa”  următoarea administrație a președintelui ales al SUA, Joe Biden, scrie agenția Yonhap.

Lee In-young a făcut aceste remarci în timpul unui forum consacrat păcii în peninsula coreeană, solicitând Coreei de Nord să respecte acordul semnat la summit-ul dintre președintele sud-coreean Moon Jae-in și omologul său din Nord, în 2018,  pentru a reduce tensiunile intercoreene și pentru consolidarea cooperării bilaterale.

„Am spus-o de mai multe ori, dar nu ar trebui să existe niciodată vreo provocare din partea Coreei de Nord, deoarece este împotriva acordului semnat de cele două Corei și ar fi împotriva voinței poporului nostru și a dorinței lui de pace ”, a spus Lee In-young.

Ministrul sud-coreean a indicat că președintele ales al SUA, Joe Biden, ar putea fi flexibil în abordarea sa față de Coreea de Nord, menționând că Biden a lăsat ușa deschisă pentru un posibil summit cu Kim, cu condiția ca acesta să fie de acord să-și reducă capacitatea nucleară.

„Sperăm că următoarele șase luni vor fi o oportunitate excelentă de relansare a procesului de pace și de a merge mai departe spre denuclearizare completă și pace durabilă în peninsula coreeană”, a spus el.

Relațiile intercoreene s-au blocat de la summit-ul în coadă de pește între Phenian Nord și Statele Unite, în februarie. Multe dintre acordurile semnate de cele două Corei în 2018 au rămas în așteptare de atunci.

Mai rău, relațiile s-au tensionat după ce Coreea de Nord a tăiat liniile de comunicații intercoreene și a aruncat în aer biroul de legătură intercoreean pentru a protesta împotriva trimiterii de pliante împotriva regimului de la Phenian, în Coreea de Nord, de către activiștii sud-coreeni, o activitate care irită la culme regimul lui Kim Jong-un.