Lacăt sau lanț scurt de Sărbători în mai toată Europa

Crăciunul și Anul Nou au fost confiscate de Covid-19. Pandemia le-a făcut oamenilor un program alb-negru, care se rezumă la un lockdown dur.

Olanda începe, marți, cinci săptămâni de izolare strictă. Restricțiile vor fi relaxate, însă, pentru cele trei zile de Crăciun, când familiile pot primi trei oaspeți în loc de doi, fără a fi luați în considerație copiii sub 13 ani.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunțat măsurile pe fondul fluierăturilor și strigătelor de protest care se auzeau din afara biroului său.

Germania intră, și ea, de miercuri, într-un lockdown dur: cel mult cinci oameni se pot reuni într-o locuință și nu mai mult de două familii, cu o scurtă dispensă între 24 și 26 decembrie, când pot fi primite ceva mai multe rude apropiate.

Doar magazinele esențiale și băncile rămân deschise, iar târgurile de brazi pot vinde în continuare. În schimb, focurile de artificii au fost anulate.

Italia este ferecată odată cu numerele record de decese care au îngrozit Europa, după cele înregistrate la sfârșitul lui martie. Multe regiuni sunt în izolare parțială, cu deplasările interzise între ele din 21 decembrie până pe 6 ianuarie.

În cele cu risc maxim, omenii sunt consemnați în case de Crăciun și Revelion, cu excepția motivelor de muncă sau medicale.

Târgurile de Crăciun, multe iubite de italieni, au fost interzise. Bisericile rămân deschise, Papa și-a păstrat programul, dar este puțin probabil să participi cineva la slujbe.

Premierul Conte spune că va fi o sărbătoare fără îmbrățișări și pupături, însă i-a asigurat pe copii că Moș Crăciun este exceptat de la restricțiile de călătorie.

În Spania, guvernul a stabilit un set de măsuri pentru Sărbători, care limitează reuniunile de familie la cel mult 10 persoane. Al doilea val al pandemiei se considera depășit, dar în unele zone contagiunea crește ușor, iar regiunile au autoritatea să înăsprească măsurile, după cum este cazul insulelor Baleare.

Capitala britanică, Londra, și alte câteva județe din sudul Angliei intră, în noaptea de marți spre miercuri în zona de pandemie agravată, fapt care implică cele mai severe restricții.

În ultimele zile a fost identificată o mutație a virusului ce provoacă maladia Covid-19 , în apropiere de Londra, care ar explica explozia numărului mare de infectări. Ministrul britanic al Sănătății spune încă că nu sunt semne că noua variantă de virus ar agrava boala sau că ar fi rezistentă la vaccin.

Începând de la ora 24, aproape 11 milioane de britanici din sudul Angliei vor intra în cea mai severă zonă de risc pandemic. Vor fi impuse restricțiile cele mai severe, asemănătoare unei carantine.

Între aceste zone se află și capitala țării, Londra, unde se înregistrează o creștere îngrijorătoare a numărului de infectări. Acum câteva zile a fost descoperită o mutație a virusului în apropiere de Londra, care ar fi, în parte, responsabilă de noua situație pandemică.

Matt Hancock, ministrul Sănătății, a declarat: „Am identificat o mutație a coronavirusului care ar putea fi asociată cu propagarea rapidă a virusului în sud-estul Angliei. Studii inioțială sugerează că această variantă a virusului este mai contagioasă. Până acum am identificat peste 1.000 de cazuri de îmbolnăviri cu această mutație a virusului, predominant în sud-estul Angliei, dar au fost semnalate îmbolnăviri în aproape 60 de alte locații, iar numărul infecțiilor crește rapid”.

Ministrul britanic al sănătății spune că mutații similare ale coronavirusului au fost identificate și în alte țări, iar Organizația Mondială a Sănătății a fost informată de situația din Marea Britanie. Pe ansamblu, situația, în Anglia în special, rămâne dificilă. Peste 60% din populație, care înseamnă 34 de milioane de oameni, trăiește în zone unde sunt impuse cele mai severe restricții.

 

Sursa: Rador