Laboratorul din Wuhan se apără. Nici țânțarii nu intră neautorizați

Laboratorul din Wuhan se apără. Nici țânțarii nu intră neautorizați

„Niciunul din laboranții noștri nu ar putea scoate nici măcar o picătură de apă sau o bucată de hârtie”, a adăugat Yuan Zhiming.

„Oamenii care își închipuie că am putea scoate de aici animalele de laborator pentru a fi puse în vânzare sau că ele ar putea scăpa, habar nu au cum funcționează lucrurile”, a spus directorul laboratorului din Wuhan, oraș din centrul Chinei.

Cea mai acceptată teorie despre originea virusului este aceea că un liliac ar fi infectat un alt animal, poate un pangolin, înainte de a-l transmite oamenilor. Locul suspectat de contaminare inițială ar fi o piață din Wuhan unde se vând animale sălbatice vii.

De atunci, epidemia a infectat aproape 12 milioane de oameni în întreaga lume, din care peste o jumătate de milion au murit.

Yuan Zhiming a considerat firesc ca laboratorul său să facă obiectul unor suspiciuni, întrucât era cel mai apropiat de epicentrul epidemiei.

Nu a existat niciodată o scurgere de agenți patogeni, nici contaminări umane în laborator, a insistat Yuan Zhiming.

Dacă laboratorul pare a fi o cutie neagră secretă, este, de fapt, o instituție foarte deschisă și transparentă, a spus Yuan, care speră să primească cercetătorii străini în viitor pentru a deveni o platformă de schimburi științifice internațională. Un singur cercetător francez lucrează la unitatea P4 din Wuhan.

În ciuda solicitărilor repetate, AFP nu a primit autorizație să viziteze laboratorul, încă de la începutul epidemiei Covid-19.

China a fost acuzată de o lipsă de transparență în gestionarea epidemiei, iar Statele Unite și Australia au solicitat o anchetă internațională în această privință, ceea ce a provocat reacții de furie la Beijing.