LA STAMPA: Apelul Papei Francisc: opriți vărsarea de sânge în Nagorno-Karabakh

LA STAMPA: Apelul Papei Francisc: opriți vărsarea de sânge în Nagorno-Karabakh

În această zi de sărbătoare a Tuturor Sfinților, din Piaţa Sf. Petru, Suveranul Pontif îi invocă pe sfinți pentru pacea în Caucaz.

Iar „liderilor partidelor aflate în luptă” din Nagorno-Karabah, le cere să „oprească vărsarea de sânge”. Avertizându-i că problema nu poate fi rezolvată cu violență, ci doar printr-o „negociere sinceră”. Câteva minute mai târziu, Biroul de presă al Sfântului Scaun anunță numirea papală a lui Tomasi - care va fi cardinal la consistoriul din 28 noiembrie - ca delegat la Ordinul Maltei, în locul lui Becciu.

Sfinții și fericiții sunt „cei mai autorizați martori ai speranței creștine”, spune Jorge Mario Bergoglio de la fereastra biroului său din Palatul Apostolic, „pentru că au trăit-o pe deplin în existența lor, între bucurii și suferințe, experimentând Fericirile pe care Iisus le-a predicat și care astăzi răsună în Liturghie. Fericirile evanghelice, sunt, de fapt, calea spre sfințenie ”.

Papa Francisc insistă în special pe două Fericiri: cea de-a doua, „Fericiți cei ce plâng, pentru că vor fi mângâiați”, iar a treia, „Fericiți cei blânzi, pentru că vor moșteni pământul”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei blânzi- explică pontiful - sunt cei care știu să se domine pe ei înșiși, care lasă loc celuilalt, îl ascultă și îl respectă în modul său de viață, în nevoile și în cererile sale. Cei care nu vor să domine totul, nici să își impună propriile idei și interese în detrimentul celorlalți ».

Acești oameni, pe care „mentalitatea lumească nu îi apreciază, sunt în schimb prețioși în ochii lui Dumnezeu, care le dă drept moștenire pământul făgăduit, adică viața veșnică”.

În acest moment al vieții «în care există atâta agresivitate, avem nevoie în primul rând de blândețe pentru a merge mai departe pe calea sfințeniei: trebuie să ascultăm, să respectăm, să nu atacăm”.

Potrivit Pontifului, „a alege puritatea, blândețea și mila; a alege să te bazezi pe Domnul în sărăcia duhului și în suferință; a te angaja în justiție și pace înseamnă a merge împotriva curentului din punctul de vedere al mentalităţii acestei lumi în care predomină cultura posesiei, a divertismentului fără sens, a aroganței față de cei mai slabi».

Această „cale evanghelică” a fost urmată de Sfinți și de Fericiți. Solemnitatea de astăzi, Sărbătoarea Tuturor Sfinților, ne amintește de vocația personală și universală spre sfințenie și ne oferă modele sigure pentru această călătorie, pe care fiecare o parcurge într-un mod unic, irepetabil. Blândețe, blândețe vă rog și vom merge spre sfințenie».

După Rugăciunea Mariană, pontiful ne cere să nu uităm „în această zi de sărbătoare ceea ce se întâmplă în Nagorno-Karabakh, unde ciocnirile armate se succed armistiţiilor fragile, cu o creștere tragică a numărului victimelor, unde sunt distruse case, infrastructuri și lăcașuri de cult şi unde populaţia civilă este implicată din ce în ce mai mult în această luptă.

Este tragic! - exclamă el - aș dori să reînnoiesc apelul meu din inimă către liderii părților în conflict să intervină cât mai curând posibil pentru a opri vărsarea de sânge nevinovat ». „Să nu se gândească să rezolve controversa prin violență, ci să se angajeze în negocieri sincere, cu ajutorul comunității internaționale”.

La câteva minute după sfârșitul Angelus, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc l-a numit pe cardinalul desemnat Silvano Maria Tomasi, delegat special pentru Ordinul Suveran al Maltei, în locul cardinalului Angelo Becciu. În scrisoarea trimisă noului cardinal anunțat duminica trecută, pontiful scrie: după ce am acceptat „demisia cardinalului Angelo Becciu, vă numesc Delegatul meu Special la Ordinul Ospital Militar Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim, Rodos și Malta (SMOM), cu sarcina de a colabora, pentru binele mai mare al Ordinului, cu fra Ruy Gonçalo do Valle Peixoto de Villas Boas, locotenent temporar și mare comandant, și cu următorul mare maestru ales în mod corespunzător».

Într-un interviu acordat Vatican News, Tomasi, fost observator permanent al Sfântului Scaun la biroul ONU din Geneva, declară: „Sfântul Părinte urmăreşte cu interes lucrările bune ale Ordinului Maltei, care este angajat pe diferite fronturi, precum „acordarea de asistență pentru refugiați și oameni aflaţi la marginea societății și care oferă cu adevărat serviciu de asistență umanitară multor persoane”.

Acest Ordine străvechi, „care are acum peste 900 de ani de existență, trebuie să își îndeplinească în continuare sarcina, misiunea sa de bine, de slujire, a oamenilor cei mai nevoiași”.

Sursa

Traducerea Cătălina Păunel, RADOR