La Razon: Anarhiștii italieni îi declară război lui Meloni

La Razon: Anarhiștii italieni îi declară război lui Meloni Giorgia Meloni. Sursa foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Aceștia atacă sediile diplomatice din Barcelona, Berlin și Atena în semn de protest față de situația unui prizonier terorist aflat în greva foamei.

Recentele atacuri împotriva mai multor sedii diplomatice italiene situate la Atena, Berlin și Barcelona au declanșat alarme în Italia și au provocat o confruntare între opoziție și guvernul condus de Giorgia Meloni, care respinge reforma 41-bis, un proces extrem de dur, care în țara transalpină se aplică cazurilor excepționale, majoritatea legate de mafie sau terorism.

Greva foamei făcută de prizonierul anarhist Alfredo Cospito a deschis dezbaterea în Italia în jurul regimului strict de izolare în care se află prizonierul. Cospito, care face greva foamei de mai bine de 100 de zile, ispășește o pedeapsă de 20 de ani pentru că a comis mai multe atacuri fără victime. El este acuzat, printre alte infracțiuni, că a pus o bombă împotriva unei academii de carabinieri din Torino. Aflat de șase ani într-o închisoare de maximă siguranță din Sardinia, în luna mai a anului trecut a fost transferat la 41-bis. De atunci, s-au intensificat actele violente ale grupurilor anarhiste pentru a cere desfiintarea acestui regim, care presupune o izolare aproape totală, potrivit larazon.es.

Confruntare aprigă în Camera Deputaților

"41-bis este de neatins", a spus cu insistență ministrul Justiției, Carlo Nordio, într-o conferință de presă susținută împreună cu miniştrii Afacerilor Externe, Antonio Tajani, și al Afacerilor Interne, Matteo Piantedosi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape în același timp, Camera Deputaților a fost nevoită să suspende ședința în care se dezbatea crearea unei comisii anti-mafie, după ce în cameră a izbucnit o confruntare aprigă când deputatul Fraților Italiei, Giovanni Donzelli, a amintit de vizita recentă la închisoare a unor membri ai Partidului Democrat (PD) pentru a afla despre starea de sănătate a liderului anarhist. Donzelli a dat asigurări că mafia se "folosește" de "teroristul Cospito pentru ca statul să cedeze cu privire la 41-bis" și a cerut PD să clarifice dacă "stânga este de partea statului sau a teroriștilor și a mafiei". O acuzație care a provocat protestul formal al opoziției.

Executivul asigură însă că nu va ceda "șantajului" anarhiștilor

Luni, Cospito a fost transferat din Sardinia la închisoarea de maximă securitate Opera, din Milano, care are o structură sanitară adecvată pentru a putea face față problemelor de sănătate ale deținutului, care a slăbit peste 50 de kilograme de la începutul grevei. Executivul asigură însă că nu va ceda "șantajului" anarhiștilor. Guvernul va acorda "o atenție maximă stării de sănătate" a lui Cospito, dar este "de neconceput" ca actualele "condiții de detenție să fie schimbate" pentru că "dacă o facem, mâine vom putea găsi sute de gangsteri care acționează în în același mod", a spus ministrul Justiției.

La rândul său, șeful Afacerilor Externe a avertizat că există "o campanie anarhistă internațională" împotriva instituțiilor "în Italia și în străinătate". Și a dat ca exemplu recentul atac împotriva consulatului italian din Barcelona, ​​care, sâmbăta trecută, era plin de graffiti de protest și a suferit diverse pagube. O acțiune care a fost revendicată de organizațiile anarhiste italiene.

Tajani a dat asigurări că statul "nu va ceda în faţa amenințărilor și șantajului cu violența ale niciunui grup", subliniind totodată necesitatea "consolidării sistemului de apărare al rețelei diplomatice italiene în străinătate" pentru a face față atacurilor și amenințărilor la adresa "ambasadelor și consulatelor". Teama guvernului este că atacurile la sediile instituționale din străinătate vor ajunge să unească "fronturi antagoniste" pentru a "împărţi o bătălie", a subliniat ministrul de Interne, Matteo Piantedosi, făcând aluzie la crima organizată.

Revolte în mai multe orașe

Sâmbătă, Poliția a arestat peste 40 de persoane la Roma în timpul unei demonstrații în care un agent a fost rănit. Revoltele s-au înmulțit în alte orașe ale țării, precum Milano și Torino, unde protestatarii au incendiat un repetor electric care apărea cu inscripția: "Cospito afară". Protestele au coincis cu atacurile comise cu doar câteva ore mai devreme asupra sediului ambasadei italiene din Barcelona și Berlin, unde anarhiștii au ars mașina unui oficial al ambasadei din capitala Germaniei.

Executivul a susținut, luni, un Consiliu de Miniștri pentru a analiza cazul lui Cospito, dar premierul a avertizat că nicio acțiune violentă nu va reuși să "intimideze" instituțiile. "Și cu atât mai puțin dacă obiectivul este de a flexibiliza cel mai sever regim de detenție pentru cei responsabili de acte teroriste", a spus premierul Giorgia Meloni într-un comunicat.

Barcelona și Berlinul sunt doar cele mai recente ținte dintr-o lungă listă de acțiuni violente desfășurate de grupuri anarhiste pentru a protesta împotriva condițiilor de detenție ale lui Alfredo Cospito. În decembrie trecut, victimă a fost reședința din Atena a consilierului misiunii diplomatice italiene în Grecia, Susanna Schlein, sora unui exponent al PD, a cărei mașină a fost arsă.

În timp ce Parlamentul este divizat în fața ofensivei lansate de anarhiști, un grup de artiști italieni a făcut apel la ministrul Justiției să intervină "înainte să fie prea târziu" pentru a-i salva viața lui Cospito, pe care "îl acuză de un atentat care nu a provocat victime". (Rador)