Sarkozy, din nou în fața judecătorilor: Procesul finanțării libiene, un nou „hop” pentru fostul președinte
- Emanuel Nițulescu
- 6 ianuarie 2025, 22:07
Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței, a apărut din nou în fața instanței la începutul celui de-al cincilea proces din ultimii cinci ani. Judecat pentru presupusa finanțare ilegală a campaniei prezidențiale din 2007, sprijinită de regimul libian al lui Muammar Gaddafi, Sarkozy riscă până la zece ani de închisoare.
Lui Sarkozy i se aduc acuzații grave de corupție
Îmbrăcat sobru, fostul lider francez a intrat în sala Tribunalului din Paris în mijlocul unui mare vacarm și a numeroase camere de filmat. Alături de el se află trei foști miniștri – Brice Hortefeux, Claude Guéant și Eric Woerth – toți implicați în cazul privind corupția, deturnarea de fonduri publice și finanțarea ilegală a campaniei.
Procurorii acuză existența unui „pact al corupției” încheiat în 2005 la Tripoli, unde Sarkozy, atunci ministru de interne, ar fi căutat sprijinul financiar al liderului libian în schimbul recunoașterii internaționale și a unor contracte lucrative, arată The Guardian.
O vizită ce a provocat un val de critici
Muammar Gaddafi a fost primit cu mare fast la Paris în 2007, într-o vizită ce a provocat un val de critici. Se presupune că aceasta a fost parte a înțelegerii de finanțare a campaniei, în urma căreia Libia ar fi obținut avantaje economice și sprijin juridic. Totuși, după un deceniu de investigații, Parchetul Național Financiar francez nu a reușit să stabilească o sumă exactă transferată de regimul libian către echipa lui Sarkozy, bazându-se în schimb pe „indicii concludente”.
Avocatul lui Nicholas Sarkozy, Christophe Ingrain, a declarat că întregul caz este „o construcție artificială” și că nu există nicio dovadă concludentă privind o astfel de finanțare. Fostul președinte se declară hotărât să-și demonstreze nevinovăția, pe care o consideră compromisă de motive politice.
Sarkozy a fost deja condamnat în dosarul Bygmalion
Această judecată vine după alte procese celebre. Sarkozy a fost deja condamnat în dosarul Bygmalion, legat de campania din 2012, și în cazul Bismuth, privind corupția și trafic de influență, unde pedeapsa de un an de închisoare este definitivă, dar va fi executată cu brățară electronică.
Procesul actual urmează să dureze câteva luni, cu audieri săptămânale. În prima fază, focusul va fi pe presupusa finanțare libiană, în timp ce părțile civile și martorii vor aduce noi mărturii. Reabilitarea politică a lui Sarkozy pare tot mai puțin probabilă, însă apărarea sa rămâne optimistă.