Franţa şi Italia sunt foarte aproape de un acord privind livrarea către Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană

Franţa şi Italia sunt foarte aproape de un acord privind livrarea către Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană Emmanuel Macron, vizită de stat în Germania. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Franța și Italia sunt foarte aproape de finalizarea detaliilor tehnice privind furnizarea către Ucraina a unui sistem de apărare antiaeriană SAMP/T, au declarat joi două surse diplomatice, deși nu era clar cât de repede se va lua o decizie finală.

Rusia a lansat joi un nou baraj de rachete, provocând moartea a cel puțin o persoană, la o zi după ce Kievul a obținut promisiuni din partea Occidentului privind livrarea a zeci de tancuri moderne de luptă pentru a respinge invazia rusă. Ucraina a cerut aliaților săi occidentali mai multe sisteme de apărare antiaeriană și a solicitat în mod special SAMP/T, cunoscut sub numele de Mamba. Ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, se va deplasa vineri în Italia pentru a se întâlni cu omologul său italian, Guido Crosetto, ambele părți dorind să avanseze cu discuțiile privind SAMP/T. "Suntem în curs de finalizare cu italienii. Nu este foarte departe", a declarat o sursă diplomatică franceză.

Sistemul SAMP/T, un consorțiu comun franco-italian, poate urmări zeci de ținte și poate intercepta 10 deodată, fiind singurul sistem fabricat în Europa care poate intercepta rachete balistice. "A fost luată o decizie politică. Acum trebuie doar să se finalizeze detaliile tehnice, deoarece este un sistem complicat", a declarat un al doilea diplomat, adăugând că se așteaptă ca președintele francez, Emmanuel Macron și premierul italian, Giorgia Meloni să oficializeze decizia. Franţa a furnizat anterior Ucrainei rachete antiaeriene Mistral, lansate de la umăr și rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune Crotale, care sunt folosite pentru a intercepta rachete și avioane care zboară la joasă înălțime, conform Reuters citată de RADOR.

Ucraina ar putea să primească avioane de vânătoare

Oficialii militari occidentali discută despre livrările de avioane de vânătoare Ucrainei, a comunicat ziarul  "Politico". Dezbaterea a fost inițiată de Kiev, cu sprijinul țărilor baltice. Potrivit publicației citate, discuția referitoare la livrările de avioane de vânătoare va fi mai dificilă decât dezbaterea pe tema tancurilor. Câțiva diplomați europeni au comunicat publicației amintite că în țările lor, trimiterea de avioane de vânătoare Kievului nu mai este considerată o idee proastă. Totodată, în rândul aliaților Ucrainei se menține temerea că acest pas ar putea conduce la o mai mare escaladare a conflictului, remarcă "Politico". "Următorul pas firesc vor fi avioanele de vânătoare", a arătat unui dintre interlocutorii publicației "Politico".

Ne puteți urmări și pe Google News