La Florenţa a fost descoperită o bancă clandestină pentru clienții chinezi
- Maria Dima
- 16 martie 2023, 06:46
O bancă clandestină care avea sediul într-un magazin din Florența și într-o sucursală din Prato era rezervată clienților chinezi care, după plata unui comision, puteau transfera bani în China.
Agenţii Gărzii Financiare din capitala Toscanei au descoperit o asociație criminală dedicată săvârșirii unei serii de infracțiuni de exercitare abuzivă a activității financiare și bancare.
Doi cetățeni chinezi au ajuns în închisoare, numărul total al suspecţilor fiind treisprezece, fiind cu toţii acuzați, din diverse motive, de apartenență la o asociație criminală, exercitare abuzivă a activităților financiare și bancare și evaziune fiscală.
În cadrul cercetărilor a mai fost sechestrată suma de un milion de euro în numerar, bani care fuseseră retraşi de către banca clandestină, plus alți 74.000 de euro, sumă reprezentând comisionul încasat la retragerea a aproximativ 3 milioane de euro aduşi de clienți, potrivit ilfattoquotidiano.it.
Ancheta a fost condusă de Unitatea de Poliție Economică și Financiară a gărzii financiare din Florenţa. Potrivit ipotezei de acuzare înaintate de parchet şi acceptata de judecătorul pentru cercetări preliminare, infracţiunile în litigiu fac parte "dintr-un sistem stabil şi organizat" de management al antreprenorilor chinezi, deţinătorii unei bănci clandestine care oferea servicii ascunse de transfer de bani în China în favoarea compatrioților, la plata unui procent de 2,5% din suma transferată și prin aplicarea unor cursuri de schimb între euro și yuan mai puţin favorabile decât cele oficiale.
Sistemul de transfer avea două canale principale
Potrivit unei note a parchetului florentin, institutul de credit ilegal accepta cererile "clienților, antreprenori care activează în sectorul marochinăriei și confecțiilor" și retrăgea "numerarul pe care aceştia doreau să îl transfere fără a fi urmăriţi de o serie de intermediari autorizați de Banca Italiei". Sistemul de transfer, conform celor reconstituite în timpul investigațiilor, avea două canale principale: pentru sume mici, suspecții foloseau "We chat" și "Alipay", aplicații care permit transferuri de bani prin asocierea unuia sau mai multor carduri de credit unui cont din care, la momentul plății, se retrage suma exactă.
Pentru sume mai mari apelau la un mecanism ceva mai complex: banii erau transferaţi prin conturi curente și carduri bancare deschise în China în favoarea altor subiecți cu domiciliul în patria mamă, indicați de clienți.
Apoi, banii strânși în numerar în magazinul florentin sau în filiala din Prato erau retrași de către alți compatrioți și transportați fizic în China prin diverse modalităţi. În interceptările telefonice, suspecții s-au plâns de faptul că, pentru așa-zișii "umeri", introducerea banilor în China devenise o operaţiune mai complicată din cauza anulării zborurilor către acea țară, şi indicau ca soluție alternativă transportul acestora cu containerele sau transportul direct cu mașina în afara graniței naționale şi depunerea banilor în acele bănci străine unde legislația împotriva spălării banilor este mai puțin strictă. (Rador)