Xi Jinping întărește China în vederea unei arene internaționale mai dure

Xi Jinping întărește China în vederea unei arene internaționale mai dureSursa: Arhiva EVZ

Xi Jinping întărește China în vederea unei arene internaționale mai dure, iar recentul său avertisment adresat susținătorilor partidului a coincis cu noile semne de îngrijorare venite din partea aliaților occidentali, legate de lansarea strategiilor preconizate de el.

În discursul său din 16 octombrie, rostit la Congresul Partidului Comunist din acest an, liderul chinez a prezentat o sumbră perspectivă a relațiilor internaționale ale Beijingului.

„Tentativele externe de oprimare și reținere a Chinei s-ar putea agrava oricând”, a avertizat Xi.

În ultimele zile, SUA, Regatul Unit și Uniunea Europeană au făcut declarații care semnalează că și îngrijorarea capitalelor occidentale față de Beijing este în creștere.

Cu puțin timp înaintea deschiderii congresului, Casa Albă a impus noi restricții în comerțul cu China legat de tehnologia americană a semiconductorilor. Casa Albă a estimat că în afara beneficiilor ce revin armatei chineze, o asemenea tehnologie este folosită într-un mod care, în opinia Statelor Unite, naște obiecții – precum activități de supraveghere pe scară largă care duc la abuzuri și la încălcarea drepturilor omului.

Tot în această lună, dar cu o altă ocazie, Administrația Biden a dezvăluit un plan strategic în materie de securitate națională care subliniază: „China are intenția și dispune tot mai mult de capacitatea de a reface ordinea internațională, astfel încât câmpul internațional de manevră să ajungă în beneficiul său”.

Relațiile UE - China

În Regatul Unit, pe data de 11 octombrie, Jeremy Fleming, directorul biroului de informații de la Cartierul General de Comunicații al Guvernului, avertiza că strategia chineză în materie de tehnologie devine o problemă tot mai urgentă. El avertiza că mai marii partidului din China sunt hotărâți „în mod deliberat și tenace, să obțină avantaje strategice printr-o remodelare a ecosistemelor tehnologice din lume”.

În același timp, UE a început să-și remodeleze relațiile sale cu China – în replică față de Xi – transformându-le într-o combinație între parteneriat, competiție și rivalitate. Dar accentul e în curs de schimbare.

„Problema centrală nr.1 este competitorul. Poate că această problemă a devenit acum și mai centrală”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Josep Borrell, la o conferință de presă din data de 17 octombrie.

Într-un nou document publicat în aceeași zi, UE considera China drept un „competitor dur și un rival sistematic”. Borrell a spus că Europa trebuie să aibă o minte clară în relațiile sale cu Beijingul.

Presiuni asupra Chinei

În mai multe pasaje din discursul rostit la congres, Xi evideția pericolele de ordin internațional cu care se confruntă China. El a spus că forțe din afară contestă o serie de interese-cheie, cum ar fi Taiwanul – insula democrată pe care țara o pretinde, dar pe care nu o controlează – și Hong Kong-ul, unde, neluând în considerație obiecțiile occidentale. administrația sa a impus o lege a securității naționale, îngrădind astfel drepturile într-un oraș care pe vremuri funcționa liber.

„Confruntați cu mari schimbări în peisajul internațional, mai ales în privința tentativelor externe de a șantaja, de a constrânge, de a bloca și de a exercita presiuni maxime asupra Chinei, am dat întâietate intereselor noastre naționale, concentrându-ne asupra unor probleme de politică internă și păstrându-ne cu fermitate consecvența strategică”, a spus Xi.

„Am dat dovadă de un spirit combativ și de hotărârea fermă de a nu ne pleca niciodată în fața unei puternice forțe de constrângere”, a mai adăugat el, notează wsj.com.

(Traducerea Rador)