Preşedintele Chinei, Xi Jinping, crește presiunea asupra Taiwanului
- Nicolae Comănescu
- 18 octombrie 2022, 13:56
Președintele chinez a declarat, duminică, în timpul unui discurs la Beijing, că țara sa "nu va renunța niciodată la folosirea forței" pentru "reunificarea" cu Taiwanul.
Președintele Xi Jinping a asigurat că China va încerca "reunificarea" cu Taiwanul în mod pașnic, dar "nu va renunța niciodată la folosirea forței", dacă va fi necesar, în timpul unui discurs la Congresul Partidului Comunist de la Beijing.
"Vom lucra cu cea mai mare sinceritate și cele mai mari eforturi pentru o reunificare pașnică [cu Taiwanul], dar nu vom renunța niciodată la folosirea forței și ne rezervăm posibilitatea de a lua toate măsurile necesare", a declarat el. Beijingul consideră Taiwanul ca parte integrantă a teritoriului său și își reafirmă în mod regulat intenția de a recupera insula.
Presiune pusă de China pe Taiwan
"Soluţionarea problemei Taiwanului este treaba poporului chinez însuși și trebuie rezolvată numai de poporul chinez", a spus, duminică, Xi Jinping. "Reîntregirea patriei trebuie realizată și se va realiza", a adăugat el, condamnând orice "separatism și amestec străin" în această chestiune. Totodată, Xi Jinping a salutat tranziția Hong Kong-ului "de la haos la guvernare" după impunerea unei legi privind securitatea națională în 2020, care a redus la tăcere vocile disidente pe acest teritoriu.
Președintele chinez a cerut, de asemenea, partidului să se unească în spatele lui. "Unitatea este putere, iar victoria necesită unitate", a spus el, în timp ce PCC este afectat de diviziuni, potrivit experților. Liderul chinez a cerut "consolidarea constantă a unității tuturor grupurilor etnice din țară, consolidarea celei mai mari unități a fiilor și fiicelor Chinei în țară și în străinătate și formarea unei forțe puternice de cooperare pentru a realiza împreună visul chinez".
În lupta sa împotriva coronavirusului și ca răspuns la criticile aduse politicii sale stricte de zero Covid, care apasă greu asupra economiei, Xi Jinping a salutat faptul că China a stabilit ca prioritate "populaţia și viețile omeneşti". China "a protejat cu tărie siguranța și sănătatea oamenilor și a obținut rezultate semnificative", a insistat liderul, a cărui țară s-a confruntat cu critici internaționale pentru răspunsul său inițial - considerat întârziat - după descoperirea primelor cazuri la Wuhan (centrul Chinei) la sfârșitul anului 2019.
China, unul dintre cei mai mari poluatori de pe planetă, își va continua eforturile împotriva încălzirii globale, a asigurat președintele său. "Vom participa activ la guvernarea globală privind schimbările climatice", a spus Xi Jinping, angajându-se să consolideze "utilizarea curată și eficientă a cărbunelui". Țara sa, care își propune să obțină neutralitatea carbonului până în 2060, este foarte dependentă de acest combustibil fosil pentru a-și alimenta centralele electrice.
De la venirea sa la putere, campania anticorupție a lui Xi Jinping a eliminat "pericolele latente grave" din cadrul partidului și al armatei, a spus el.
Potrivit cifrelor oficiale, cel puțin 1,5 milioane de persoane au fost sancționate, iar China a făcut progrese, în direcția bună, potrivit clasamentului ONG-ului Transparency International privind percepția corupției. Dar pentru critici, această campanie a fost și un instrument politic pentru numărul unu chinez, menit să doboare rivalii.
În cele din urmă, în ceea ce privește relațiile internaționale, Beijingul refuză o "mentalitate de război rece", a spus Xi Jinping într-o aluzie clară la Statele Unite, ţară pe care nu a menționat-o în mod explicit. "China urmărește cu hotărâre o politică externă independentă și pașnică", a spus el. Țara sa "se opune categoric tuturor formelor de hegemonie și politicii de putere, mentalității de război rece, amestecului în afacerile interne ale altor țări și practicii standardelor duble", a insistat președintele chinez.
sursa: lepoint.fr