La ce procedeu a recurs omul de afaceri Dan Adamescu pentru a-i mitui pe judecători
- Ionel Stoica
- 9 iunie 2014, 00:00
Potrivit referatului DNA de arestare preventivă, trei dintre colaboratorii apropiați ai acestuia au recunoscut la DNA că miliardarul a fost cel care a dat ordinul de a da șpagă magistraților.
Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă a lui Dan Adamescu, în dosarul în care este acuzat că le-ar fi dat mită 20.000 de euro judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.
Actele din dosar arată că totul a început în vara lui 2013, când Dan Adamescu și fiul său, Alexander Adamescu (36 de ani), au luat decizia de a-i mitui pe magistrații care soluţionau dosarele de insolvenţă a două societăţi pe care le controlau: Sigur Industrial Construct SRL și Activ Construcții Industriale SRL.
Procurorii DNA au refăcut şi traseul banilor: din conturile firmei Baumeister, în conturile cabinetului de avocatură al lui George-Claudiu Dumitru. Banii au ajuns la unul dintre oamenii de încredere ai lui Adamescu, Daniel Onuţe. Acesta este cel care i-a dat mita lichidatoarei judiciare Monica-Angela Borza, omul de legătură cu magistrații Rovența și Stanciu și denunțător în dosar.
Declarația avocatului
Înainte de a se sinucide, avocatul Dumitru a dat o declarație la DNA, în care a explicat cum au fost trasnferaţi banii în conturi, pentru a ajunge la judecători.
„În vara anului 2013, am discutat încheierea unui contract de asistență juridică cu Onuțe Daniel, reprezentant al uneia din firmele din grupul S.C. BAUMEISTER S.A., pentru prestarea unor servicii juridice. Pentru serviciile prestate am încasat un onorariu. Pe parcursul derulării contractului, Onuțe Daniel mi-a solicitat o sumă de bani, fără a-mi preciza detalii cu privire la motivul solicitării, al cărui cuantum nu îl pot preciza în prezent, dar este posibil să se ridice la aproximativ 200.000 lei. În aceste condiţii, Onuțe Daniel mi-a spus că îmi va transfera această sumă, împreună cu taxele aferente, pe lângă onorariu. După ce am încasat suma de bani în totalitatea ei, am efectuat demersuri în vederea retragerii în numerar. (...) După ce am primit în contul cabinetului acești bani, i-am dat lui Onuțe Daniel suma pe care mi-a cerut-o. (...) Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi în cursul lunii decembrie 2013, când Onuțe Daniel mi-a spus că are nevoie de aproximativ 100.000 lei, de asemenea, fără a-mi preciza destinaţia lor. În acest sens, mi-au fost viraţi cei aproximativ 100.000 lei, cu titlu de onorariu, la care se adăugau taxele aferente, din conturile uneia dintre societăţile cu care aveam contract de asistenţă juridică. După ce mi-au fost viraţi aceşti bani, i-am transferat în contul personal, de unde, la solicitarea lui Onuțe Daniel, i-am virat într-un cont aparţinând soţiei sale”.
Audiat la DNA, Daniel Onuțe a recunoscut că banii au ajuns la lichidatorul judiciar Monica Borza.