Editura Evenimentul si Capital

CUM A SCĂPAT KOVESI DE REVOCARE. Legătura dintre Ministrul Justiției, Tudorel Toader și generalul SRI Dumitru Dumbravă, creatorul "Câmpului Tactic din Justiție". | „NOI SUNTEM STATUL!” (VII)

Noi suntem STATUL!
Autor: | | 3 Comentarii | 17863 Vizualizari

Kovesi în fruntea DNA și Coldea, prim-adjunct la SRI, a fost esența rețetei de succes a Operațiunii „Noi suntem Statul!”. Este adevărat că acest lucru s-a cristalizat în ultima parte a celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu, că până atunci George Maior, directorul SRI, jucase un rol important prin apropierea de oameni politici importanți. George Maior devine în 2008 naşul de cununie al lui Victor Ponta şi Daciana Sârbu şi era finul lui Ioan Rus. Grupul de la Cluj - Ioan Rus, Vasile Dâncu, Vasile Pușcaș, prietenia sau înrudirea cu Gabriel Oprea, Victor Ponta, Ilie Sârbu, fiind benefi ciarul încrederii lui Traian Băsescu. George Maior s-a dovedit un om politic extrem de abil, care a știut să pună cap la cap oameni diferiți în situații greu de gestionat.

În articolul de față găsiți explicație unor gesturi făcute în ultimele zile, dar care au rădăcini în urmă cu 10 ani.

O să reiau o parte din dezvăluirile făcute până acum pentru a avea un tablou de ansamblu a ceea ce am scris până acum.

Ziua lui Dan Nica din 2005, primul semn al apropierii SRI – Justiție

Un asemenea moment s-a petrecut într-una din vilele de protocol din bdul Mircea Eliade, fostul Primăverii, anul 2009. În iulie 2009 avea loc petrecerea dată de un vice prim-ministru guvernul Boc 1, era ziua de naștere a proaspătului ministru de Interne Dan Nica, iar invitați la acest eveniment privat erau numai vârfurile Statului.

Printre acestea apar trei figuri extrem de interesante: George Maior, directorul SRI, Laura Codruța Kovesi, procuror general al României și Marius Iacob, procuror șef de secție la Parchetul General. Alături de ei, la acea reuniune, au mai fost prezenți Emil Boc, prim-ministru, Mircea Geoană, președintele Senatului, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Ilie Sârbu, Adrian Videanu, Victor Ponta.

Unul din participanți ne-a relatat următorul episod: „Eram într-un grup de oameni care se învârteau în jurul lui Maior și Kovesi. La un moment dat, am auzit-o pe Kovesi spunând: Dar soluția pe care am dat-o nu v-a plăcut? Era un răspuns la un reproș, făcut în glumă, de Ilie Sârbu, dacă-mi aduc bine aminte, care-i spunea lui Kovesi că prea execută ordinele lui Băsescu. Despre ce soluție era vorba? NUP dat lui Ion Iliescu în Dosarul Revoluției”.

O conversație nevinovată care ne oferă un indiciu important pentru elucidarea unuia din misterele Justiției, discutat pe larg într-un episod anterior.

Prin rezoluția din 09.04.2009, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Laura Codruța Kovesi, a admis ca întemeiate plângerile formulate de Ion Iliescu și Teodor Brateș împotriva rezoluției nr. 97/P/1990 din 07.12.2004 a Secției Parchetelor Militare și a dispus infirmarea începerii urmăririi penale față de Ion Iliescu și alți inculpați.

O decizie în ciuda dorinței președintelui Traian Băsescu care cerea urgentarea cercetărilor, dar care avea în spate suportul unor înalți demnitari din serviciile de informații și Armată.

În acel moment, George Maior avea o influență deloc de neglijat în relația cu Procurorul General, iar serviciul pe care l-a făcut fostului președinte al României avea să cântărească greu în influența sa în PSD.

Anul 2007, moment de cumpănă în cariera lui Florian Coldea

În iunie 2007, proaspătul prim-adjunct Florian Coldea a fost la un pas să fie dat afară. Mircea Geoană a prezentat niște bilețele care dovedeau că SRI era implicat în acțiuni de poliție politică. Bilețelele întocmite de Florian Coldea conțineau date despre existența unor dosare de Securitate pe numele a trei judecători ai Curții Constituționale (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu). Acesta a susținut că SRI face poliție politică la comanda lui Traian Basescu.

Conducerea Comisiei parlamentare de control a SRI pregătise inițial un raport dur cu o serie de propuneri radicale: demiterea din funcție a prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, sancționarea șefilor direcțiilor de securitate internă și juridică.

La final, însă, surpriză: „Noi nu apreciem că SRI face poliție politică la acest moment, dar dacă se repeta ar exista acest risc”, a declarat președintele Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL). „Nu este de competența noastră să propunem demiteri. A fost un incident de securitate”, a declarat și deputatul PSD Gabriel Oprea.

Cine l-a salvat pe Florian Coldea? Gabriel Oprea, la rugămintea lui George Maior , a apelat la prietenul său de-o viață, Radu Stroe, președintele Comisiei SRI. Gabriel Oprea a reușit să întoarcă decizia comisiei, să-i salveze pielea și cariera lui Florian Coldea. În acest moment putem spune că s-a cimentat relația Maior- Oprea-Coldea.

Anul 2009 - Numirea ministrului de Interne, o confruntare dură în interiorul PSD

Circumstanțele numirii noului ministru de Interne din partea PSD au fost extrem de zbuciumate, fiind o competiție dură între Gabriel Oprea și Cătălin Voicu. Primul era preferat de o parte din liderii PSD datorită prietenie sale cu George Maior, directorul SRI, și cu legăturile cu gruparea ardeleană Rus-Dâncu-Pușcaș, iar Cătălin Voicu îi reprezenta pe Viorel Hrebenciuc și Marian Vanghelie. Scorul în Comitetul Executiv al PSD a fost de 32 la 28 în favoarea lui Gabriel Oprea, sprijinit masiv de cei mai sus menționați, plus Miron Mitrea.

Atunci a fost un efort al instituțiilor statului de a nu lăsa ca un serviciu de informații important să ajungă pe mâna lui Mircea Geoană, totul petrecut sub patronajul lui Traian Băsescu.

Numai că nominalizarea chestorului Virgil Ardeleanu de către Gabriel Oprea a declanșat o furtună în partid. Mircea Geoană, care fusese înștiințat de Oprea că urmează să-l propună pe Ardeleanu, a forțat excluderea lui Gabriel Oprea din PSD. A obținut-o, singurii care s-au abținut fiind Victor Ponta și Ilie Sârbu, persoane apropiate de George Maior și Grupul de la Cluj. A fost un semnal direct adresat lui Mircea Geoană, că nu au de gând să asiste imperturbabili la execuția lui Oprea.

Din acest conflict, în 2009, Gabriel Oprea a plecat sprijinit doar de o mână de oameni din serviciile de informații în aventura care avea să nască UNPR, un partid de a cărui geneză nu a fost deloc străină de tripleta Maior-Coldea- Kovesi.

Din mai 2010, odată cu înființarea UNPR, se poate vorbi de intrarea în mod oficial în politică a grupării.

Partidele de tenis din 2010, cimentul relației dintre politicieni și SRI

Pasiunea pentru tenis a unor politicieni a devenit principalul liant al unor legături care avea să depășească momentele politice tensionate.

Echipa de „aur” în perioada de vârf a celor două mandate ale lui Traian Băsescu era formată din George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Vasile Dâncu. Toți aveau să aibă funcții importante în Stat.

Partidele de tenis s-au desfășurat în câteva locații cunoscute:

● baza lui Dinu Pescariu

● Ștrandul Generalilor

● terenurile SRI din T14

Dragnea RECUNOAŞTE că a jucat tenis la baza Pescariu. CUM MANIPULEAZĂ LIDERUL PSD. Reacția lui Dan Andronic

Victor Ponta (prim-ministru) și Liviu Dragnea (secretar general al PSD și viitor ministru) jucau tenis cu George Maior și Florian Coldea, acompaniați de Gabriel Oprea și Vasile Dâncu. Locațiile în care se întâlneau aceștia erau la Ștrandul Generalilor și vila SRI T14 din Aleea Privighetorilor. Aceste întâlniri au început în anul 2010 și au continuat până în 2014. Aveau loc în general în fiecare marți și în fiecare joi a săptămânii, în funcție de programul participanțiilor, componența fiind modificată. Dar este important de înțeles că în cele două locații, în special la vila SRI T14, nu puteau pătrunde persoane care nu aveau aprobare.

Victor Ponta și Liviu Dragnea jucau tenis și în alte locuri, la baza lui Dinu Pescariu, unde îi aveau ca parteneri pe fostul tenismen, pe Eugen Bejenariu (deputat PSD), George Cosac, Horia Georgescu (președintele ANI), Vlad Stoica (șeful cancelariei primului-ministru).

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI