Evenimentul Zilei > Politica > Kovesi a cerut protecție specială la audieri. A fost o atmosferă atipică
Kovesi a cerut protecție specială la audieri. A fost o atmosferă atipică

Kovesi a cerut protecție specială la audieri. A fost o atmosferă atipică

Laura Codruța Kovesi a fost audiată, la Bruxelles, în faţa Comisiilor pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european.

Spre deosebire de ceilalți doi candidați,Jean-François Bohnert din Franţa, şi Andres Ritter, din Germania, Kovesi a fost însoțită și la intrare și la ieșire de câteva persoane care i-au împiedicat pe jurnaliști să se apropie prea mult de ea. Potrivit corespondentei Antena3 la Bruxelles, Sabina Iosub, fosta șefă a DNA a cerut protecție specială. Kovesi nu a răspuns la nicio întrebare la ieșirea din sală.

La finalul prezentării, înainte de întrebări, Kovesi a spus: „Sunt foarte conștientă că ați fost expuși la informații negative despre mine. Aș vrea să spun foarte clar că nu am nimic de ascuns, deci vă stau la dispoziție”.

A fost o audiere diferită față modul cum a decurs în cazul celorlați doi candidați, membrii comisiei fiind curioși să afle cum a rezistat Kovesi presiunilor. „Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea. Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri. (…)În ceea ce privește presiunile politice, am spus că atunci când un politician mă va suna să intervin într-un dosar, voi face public acest lucru, dar asta nu s-a întâmplat. Au fost investigate persoane care au deținut funcții importante, au fost presiuni externe instituției, dar le-am făcut față”, a declarat Kovesi.

Europarlamentara Monica Macovei a făcut toate eforturile să o ajute pe Laura Codruța Kovesi, însă a avut mari dificultăți de exprimare.