

Attila Korodi a explicat că reducerea consumului de pungi de plastic în România este o prioritate a instituției pe care o conduce, asta după ce în 2008, când acesta era ministru al Mediului, a fost introdusă o taxă. Astfel, OG nr. 25/27 august 2008 pentru modificarea şi completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, a instituit o Ecotaxă în valoare de 0,2 lei/bucată pentru sacoșele din materiale care nu sunt biodegradabile, evidențiată distinct pe documentele de vânzare.
"Prin introducerea acestei ordonanțe care a implicat vânzarea la casă a acestor sacoșe, s-a redus consumul exagerat de pungi de plastic, producția scăzând cu cel puțin 20-25%, potrivit reprezentanților industriei producătoare. Totodată, acela a fost momentul în care, după discuții consistente cu producătorii și retailerii din România, au fost introduse, în supermarketurile din țară, alternativele ecologice la pungile de plastic convenționale și a fost cultivat obiceiul consumatorilor de a utiliza sacoșe refolosibile", a declarat Korodi.
În ceea ce privește interzicerea materialelor plastice oxo-degradabile, cea de-a doua propunere a Parlamentului European, România se poziționează alături de alte 7 state membre care susțin restricționarea oxo-plasticelor, a explicat ministrul Mediului.
"MMSC și-a propus ca, începând de anul viitor, să demareze un amplu dialog cu producătorii autohtoni din diverse sectoare industriale, pentru a stabili, de comun acord, o strategie națională în domeniul ambalajelor, care să aibă ca obiectiv reducerea utilizării plasticului în procesul de ”packaging”, a mai precizat Attila Korodi.