Noi procurori-șefi la DNA și Parchetul General. Klaus Iohannis a acceptat propunerile Alinei Gorghiu

Noi procurori-șefi la DNA și Parchetul General. Klaus Iohannis a acceptat propunerile Alinei Gorghiu Sursa foto: Inquam Photos

Preşedintele Klaus Iohannis a numit-o pe procuroarea Mihaiela Moraru-Iorga în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pe o perioadă de 3 ani şi pe procurorul Iulian-Remus Popa în funcţia de procuror-şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), tot pe o durată de 3 ani.

Klaus Iohannis a semnat astăzi, 11 ianuarie, decretele pentru numirea procurorilor șefi în fruntea Secția de combatere a corupției din DNA și a Secției de urmările penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Klaus Iohannis a ignorat avizul dat de CSM

Secția de combatere a corupției din cadrul DNA va fi condusă în următorii trei ani de Mihaela Iorga Moraru. În timp ce procurorul Iulian Remus Popa va conduce Secția de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte.

Klaus Iohannis a semnat deceretele respective, deși ambii procurori numiți în funcțiile de conducere au primit aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Ne puteți urmări și pe Google News
CSM aviz negativ pentru procurorul șef de la DNA

Sursa Foto: Arhiva EVZ

„Remus Popa are o experiență limitată”

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, i-a transmis președintelui propunerile.  Procurorul Remus Popa a primit aviz negativ cu un vot de 5-1. Magistrații CSM au invocat faptul că Popa are „o experiență limitată” în materie de urmărire penală. Mai mult, CSM precizează că procurorul Popa a prezentat un proiect managerial defectuos.

Procuroarea Mihaela Iorga Moraru numită de Klaus Iohannis în frunte DNA a primit aviz negativ cu un vot de 5-1 în 5 dececmbrie 2023. Moraru a ajuns la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Secție unde a instrumentat „cazul Sorina”, clasat în cele din urmă pe motiv de abuz.

DNA are un nou procuror-șef

DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ambii procurori deţin calităţile profesionale şi personale apte să contribuie la eficientizarea activităţii structurilor de parchet pentru a căror conducere au candidat, lucru confirmat şi prin consultarea avută, înainte de trimiterea acestor propuneri, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei şi cu procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arat[ ]n cmunicatul Ministerului Justiției.