Klaus Iohannis și Victor Ponta: colaborarea continuă şi schimbă clasa politică | VOCILE DREPTEI

Klaus Iohannis și Victor Ponta: colaborarea continuă şi schimbă clasa politică | VOCILE DREPTEI

Pentru că afirmația de mai sus să nu fie văzută ca erezie de către talibanii reformării clasei politice, trebuie spus de la bun început că în preocupările lui Victor Ponta până la prezidențiale, greu și-ar fi făcut loc idei legate de schimbarea politicii. Nu mai puțin adevărat este că schimbarea politicii nu este un obiectiv uzual al politicienilor (ei fiind produse ale clasei politice), ci mai degrabă o chestiune de curent în discuția publică, produs al unui context de dezbatere, cum bunăoară este de ceva vreme, sub acțiunile DNA.

Dezbaterea legată de finanțarea partidelor politice dă o ocazie pentru ca premierul și președintele să discute public schimbările în domeniul banilor de care partidele au nevoie pentru a câştiga alegeri şi a ajunge la Putere. Pentru că despre bani este vorba până la urmă, iar în centrul schimbării politicii (alături de ajustările de politici publice) stă reglarea felului în care partidele şi candidații au acces la finanţare. 

De ce împreună premierul Ponta și președintele Iohannis?  În primul rând, pentru că sunt primii doi oameni în stat conectați instituțional și politic prin fire multe vizibile şi invizibile, în virtutea funcționării zilnice.  Pentru că sunt reprezentanții a două bazine electorale „pesedist” și „nou liberal”  majore, care dau politicii de la noi aproape un caracter bipolar,  de funcționare într-un sistem de tracțiune reciprocă: smucirea unuia îl smulge şi pe celălălat din ședere.  În al treilea rând, pentru că în aşezarea parlamentară de acum, se prefigurează continuarea guvernului până la alegerile din 2016, fapt ce duce automat la gândirea raporturilor dintre şeful statului şi premier pe agendele de priorităţi ale fiecăruia.

Adică, întrucât nu se poate altfel, realizarea intereselor fiecăruia, necesită gândirea unei conlucrari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu ce ar fi colaborarea de acum diferită de colaborarea pe care premierul a exersat-o după alegerile prezidenţiale?  În primul rând prin caracterul strategic diferit : după prezidenţiale premierul s-a strecurat în spatele colaborării cu preşedinte nou ales. Acum, strategia colaborării caută armonizarea agendelor  separate care trebuie puse la treabă, altfel riscând inerţia reciprocă.

Dacă colaborează pe subiectele importante (finanţarea partidelor fiind un subiect) şi dacă pentru a-și consolida partidele, fiecare presează  partidul propriu să se deschidă către public, atunci Klaus Iohannis şi Victor Ponta - cei doi poli de putere ai politici româneşti - schimbă definitiv clasa politică.

De ce să participe preşeintele Iohannis la această colaborare? Pentru că preşedintee Klaus Iohannis are nevoie să-şi impună public agenda. Problema șefului statului nu este tăcerea sau lipsa statementului, ci lipsa punerii în mișcare a dezbaterii pe direcția statementului său.  În discuția încinsă despre vacanţa preşedintelui s-a văzut o problemă nu de alegere a locaţiei, ci de agenda prea detaşată, în condiţiile în care de la preşedinte așteptarea este pentru a pune umărul la mișcarea spre bine a politicii românești și a vieții oamenilor.

De ce să se implice premierul Ponta într-o nouă colaborare politică? Pentru că nu poate exista politic decât cu teme de construcție, atât dinspre guvernare, cât și dinspre PSD. Iar ca exemple legat de agenda guvernării, tematica economică a Codului Fiscal este o temă de construcție care crește concurența pentru competență între PNL și PSD. Ca efect, liberalii trebuie să-și regândească poziționarea față de adversarul politic și ca tematică și ca manieră de problematizare publică și să-și reevalueze deschiderea față de societate. Legat de agenda premierului în partidul care îl conduce, prioritatea este aducerea a unei linii de oameni noi, cu recunoaştere profesională, la fel cum PNL trebuie să deschidă către oamenii de pe stradă și să atragă resursă umană nouă nu funcție de vârstă, ci de competenţă.

Tema publică principală este schimbarea clasei politice, iar Justiția răspunde din plin la această temă producând un zgomot care acoperă orice dezbatere. Şi Klaus Iohannis şi Victor Ponta au agende construcție pe care se străduie să le urce în atenția publică. Pot conlucra pentru a schimba clasa politică, este cea mai mare temă de construcție pe care o aşteaptă publicul.