Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis şi soţia sa au vizitat Biserica Sfântului Mormânt
Klaus Iohannis  şi soţia sa au vizitat Biserica Sfântului Mormânt

Klaus Iohannis şi soţia sa au vizitat Biserica Sfântului Mormânt

Preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, s-au întâlnit azi cu patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului, Theophilos al III-lea, împreună cu care au vizitat Biserica Sfântului Mormânt.

Theophilos al III-lea a afirmat, în debutul întâlnirii, că preşedintele Iohannis este "făcător de pace" şi a amintit că în 2014 fostul şef al statului român Traian Băsescu a vizitat Patriarhia ortodoxă-greacă a Ierusalimului.

Klaus Iohannis a primit din partea patriarhului grec-ortodox al Ierusalimului o decoraţie, iar soţia sa un medalion în formă de cruce şi un lănţişor. Preşedintele Iohannis i-a dăruit lui Theophilos al III-lea o emisiune filatelică.

După discuţiile la Patriarhia ortodoxă-greacă a Ierusalimului, şeful statului şi soţia sa au mers la Biserica Sfântului Mormânt, unde au fost întâmpinaţi de un grup de români din Maramureş şi Sibiu, aflaţi în pelerinaj, care purtau eşarfe galbene cu steagul României şi un drapel mare al ţării noastre.

Cuplul prezidenţial a îngenuncheat la "Piatra Ungerii", iar apoi a intrat în Mormântul Sfânt, Capela Sfintei Cruci, Altarul Golgota şi Altarul Împărătesei Elena.

Şeful statului, împreună cu delegaţia care îl însoţea, a făcut fotografii în faţa Sfântului Mormânt, a Bisericii Sfântului Mormânt, dar şi cu grupul de români care l-a aşteptat la venire.

Preşedintele Iohannis şi-a început duminică vizita de stat în Israel şi Palestina. El s-a întâlnit luni cu omologul său israelian, Reuven Rivlin, şi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

La sfârşitul zilei, preşedintele Iohannis şi soţia sa participă la dineul de stat oferit de omologul său israelian şi soţia acestuia.

Marţi, preşedintele Iohannis va vizita Memorialul Martirilor şi Eroilor Holocaustului "Yad Vashem" şi se va întâlni cu liderul opoziţiei parlamentare, preşedintele Partidului Muncii, Isaak Herzog, şi cu preşedintele Knessetului (Adunarea Legislativă), Yuli Edelstein. El va vizita, împreună cu soţia sa, Aşezământul Bisericii Ortodoxe Române.

Miercuri, şeful statului va merge la Zidul Plângerii şi se va întâlni, la Ierusalim, cu comunitatea israeliană de origine română.

Joi, Iohannis va merge în Palestina, unde se va întâlni cu preşedintele Mahmoud Abbas. Şeful statului va participa şi la un dejun oferit de preşedintele Palestinei.

Vizita de stat în Israel şi Palestina a preşedintelui Iohannis se va încheia vineri.