Klaus Iohannis, secretos cu privire la viitorul grup de luptă NATO: „Suntem pregătiți și știm unde va fi poziționat”

Klaus Iohannis, secretos cu privire la viitorul grup de luptă NATO: „Suntem pregătiți și știm unde va fi poziționat”Sursa: LCVA | Dreamstime.com

România va găzdui un grup de luptă NATO, însă detaliile despre amplasarea și componența acestuia vor fi dezvăluite abia după adoptarea unei decizii finale. Precizările au venit, astăzi, din partea președintelui Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, într-o conferință de presă, la Bruxelles, despre poziționarea și componența viitorului Grup de luptă NATO care urmează să fie constituit pe teritoriul României. Șeful statului a precizat că toate detaliile cu privire la locația în care va fi poziționat și componența acestuia vor fi stabilite după discuțiile din cadrul NATO.

Klaus Iohannis a precizat că în acest moment Grupul de Luptă nu a fost aprobat formal, la nivelul NATO, astfel că nu pot fi date publicității informații pe acest subiect.

„Franța își dorește în continuare să fie națiune cadru, iar noi dorim în continuare ca acest grup de luptă NATO, «battle grup» cum se numește, să fie poziționat în România. Pot să vă spun că noi suntem pregătiți și știm unde va fi poziționat. Însă acest grup de luptă nu a fost aprobat formal la nivelul NATO. Suntem optimiști că aliații vor agrea acest format. Discuțiile vor fi purtate în această primăvară, iar când totul va fi rezolvat și clarificat vom putea da detalii despre unde va fi poziționat, despre componență, precum și alte detalii interesante pentru publicul român”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Sursa: Marko Bukorovic | Dreamstime.com

Iohannis despre reacția în cazul unei invazii

În acest context, șeful statului a vorbit despre ce se va întâmpla în condițiile în care Rusia va invada Ucraina, în zilele următoare. Klaus Iohannis a precizat că va fi o reacție unitară și coordonată a tuturor statelor membre NATO.

„Dacă situația se schimbă (în sensul unei invazii – n. red.) reacțiile pe care le vom avea vor fi comune. Nu va reacționa fiecare țară separat. Uniunea Europeană are pachete de reacții pregătită și acestea vor fi puse în practică. Dar fiecare stat are și probleme foarte concrete pe care trebuie să le rezolve. De exemplu, noi avem peste 600 km de granița cu Ucraina și este posibil să apară un flux de migranți. Suntem pregătiți pentru această situație, dar și pentru chestiuni de impact economic. Suntem pregătiți și avem măsuri specifice. Dar trebuie să fie foarte clar că noi ne dorim o rezolvare diplomatică”, a precizat Klaus Iohannis.

Sursa: EPA/STEPHANIE LECOCQ

România va găzdui un grup de luptă NATO

România va găzdui un Grup de luptă permanent NATO s-a hotărât la reuniunea de miercuri de la Bruxelles a miniştrilor apărării din ţările Alianței. Participanții și-au dat acordul politic pentru înființarea acestui grup.

„România este gata să găzduiască un grup de luptă, mai mulți aliați au fost gata să ia parte”, a spus Jens Stoltenberg în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea cu miniștrii apărării.

El a precizat că o decizie nu a fost luată încă, dat fiind că Alianța trebuie să ceară avizul autorităților militare. Stoltenberg a spus că NATO va lua în calcul instalarea de noi grupuri de luptă în regiunile din centru și sud-est ca parte a strategiei defensive împotriva agresiunii Rusiei.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că în primăvară va fi înfiinţat grupul de luptă al NATO în România. El a precizat că șefii militari vor lucra la un plan detaliat și vor veni cu un răspuns în câteva săptămâni.

„În această primăvară - avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure - dar în această primăvară vom avea acest «battle group», asta este speranţa noastră, şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru”, a afirmat Vasile Dîncu, la Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News