Flancul de sud-est al NATO, vulnerabil în fața Rusiei. Oficial american: Conflictul s-ar putea extinde la granița cu România

Flancul de sud-est al NATO, vulnerabil în fața Rusiei. Oficial american: Conflictul s-ar putea extinde la granița cu RomâniaSursa: arhiva EVZ

Americanii au discocat forțe armate importante în Europa pentru a descuraja tendințele expansioniste ale Rusiei. Experții spun că flacul de sud-est este vulnerabil. Chiar dacă Rusia nu a dat semnale că ar avea vreo intenție împotriva României, conflictul ar putea escalada și s-au putea extinde până la granița țării noastre.

Armata americană a cheltuit miliarde de dolari pentru echipamente militare și antrenamente. Are aproape 80.000 de soldați, în medie, la ordin de rotație sau permanent în Europa. Acum, trimite alte mii pentru a sprijini acele unități. Aproximativ 3.000 de trupe combatante sunt în drum spre Polonia, pentru a se alătura celor 1.700 deja reunite acolo. Misiunea lor va fi să antreneze și să asigure descurajarea, fără a se angaja, însă, în luptă în Ucraina, scrie publicația Defense News.

O brigadă de Infanterie a Diviziei 82 Aeropurtate se află în Polonia, iar o unitate de reacție rapidă a forței operaționale a Diviziei 18 Aeropurtate a fost trimisă în Germania. O escadrilă cu vehicule Stryker staționată permanent la Vilseck, Germania, se va deplasa și prin Cehia, Slovacia și Ungaria, pentru a ajunge în România, pentru a se alătura celor 900 de militari aflați deja acolo.

Oile și birocrația, o problemă de mobilitate

Trupele terestre americane ar putea avea însă probleme de mobilitate. „A merge cu mașina până la Centrul Național Comun de Instruire de la Cincu, România, nu este ușor, deoarece singurele artere din oraș și din afara orașului sunt drumurile înguste și întortocheate blocate ocazional de turme de oi.

Dar oile reprezintă un obstacol mai mic decât birocrația, care implică mutarea echipamentelor militare prin Europa. Pentru că în multe țări europene aprobările necesare pot dura săptămâni. Țările europene lucrează cu SUA pentru a eficientiza procesul de trecere a frontierei, dar asta rămâne o provocare. Dacă Franța va îndeplini dorința exprimată de a-și desfășura un grup de luptă în România, logistica este neclară“, mai scrie sursa citată.

Trupele americane fac, de asemenea, parte din batalioanele NATO de prezență avansată sporită din Estonia, Letonia, Lituania și Polonia. Deși NATO are patru batalioane de forțe multinaționale în nord-est, aceste forțe nu ar fi capabile singure să oprească o mare invazie rusească, a spus Stacie Pettyjohn, de la Centrul pentru Noua Securitate Americană.

România, un stat vulnerabil

Experții spun că aliații au făcut din flancul de nord-est al NATO centrul lor strategic, lăsând flancul de sud-est potențial vulnerabil. Pe Marea Neagră rămân lacune, potrivit lui Pettyjohn.

„Puteți vedea că există o întârziere semnificativă și ar dura săptămâni pentru a obține [echipamente și trupe] de la locurile pre-poziționate din nord-est, spre sud, deoarece cred că rețeaua feroviară este puțin mai dificilă în România și Bulgaria, decât în Europa de Nord”, a spus ea. „NATO ar putea aduce cu ușurință forțe aeriene și maritime... dar este mult mai greu pentru forțele terestre.

Dacă o invazie rusească a Ucrainei s-ar extinde într-un conflict mai larg, sud-estul Europei este locul în care „s-ar putea petrece o escaladare accidentală”, a spus ea. Este puțin probabil ca Rusia să intenționeze să atace România, dar dacă va ocupa teritoriul ucrainean adiacent Crimeii, care se află la Marea Neagră, lângă România? „V-ați putea imagina Rusia folosind unele dintre tacticile sale de nivel inferior în zona gri, ajungând în contact cu România, acolo”, a spus Pettyjohn, pentru sursa citată. .

Ne puteți urmări și pe Google News